penktadienis, gegužės 08, 2009

Stimulas Australijoje arba pinigai iš dangaus

Kaip žinia, jau ir Australijoj praėjusį mėnesį paskelbė, kad oficialiai prasidėjo ekonominis nuosmūkis - recesija.

Vienas iš Ministro Pirmininko Kevin Rudd bandymų paskatinti vartojimą ir išvengti recesijos yra taip vadinamas "stimulo paketas".

Kas yra tas Stimulo Paketas?

Dar vasarį misteris Rudas pristatė visuomenei savo antrąjį 42 milijardų dolerių vertės Stimulo Paketą, skirtą darbo vietų palaikymui ir investicijoms į "ilgalaikį ekonomikos augimą ateityje". Jei pirmasis stimulas buvo orientuotas į pensininkus ir kitus socialiai remtinus žmones, tai antrasis jau skirtas visiems Australijos mokesčių mokėtojams.

Viena iš stimulo dalių - grynųjų pinigų išmokėjimas tam tikrus kriterijus atitinkantiems mokesčių mokėtojams. Kodėl akcentuoju mokesčių mokėtojus? Ogi todėl, kad pats toks esu ir labai tikėjausi, kad tai liečia ir mane :))

Kokios gi čia to stimulo išmokos?

Priklausomai nuo praėjusių metų uždarbio, stimulo išmokos yra tokios:
  • $900, jei praėjusiais metais uždirbai iki $80,000;
  • $600, jei uždirbai tarp $80,001 ir $90,000;
  • $250, jei uždirbai tarp $90,001 ir $100,000
Jei praėjusiais metais uždirbai daugiau nei $100,000 stimulo išmokų negausi. Aš 100,000 neuždirbu (kol kas?? :)), tai su nekantrumu pradėjau laukti - ar gausiu stimulą ar ne...

Kai balandžio mėnesį mokesčių inspekcija pradėjo pervedinėti stimulo išmokas į sąskaitas pradėjau tikrintis banko sąskaitą ir aš. Visgi buvo įdomu pažiūrėti ar užsienio šalies pilietis gaus pašalpą ar ne. Jau buvo apėmusios "niūrios mintys", kad per anksti džiaugėmės, nes stimulo vis nėra ir nėra, kai pagaliau prieš kelias dienas pasitikrinu sąskaitą ir... Uhuhu! Įvartis! Trys taškai! Stimulas kišenėj...

Ech, gaila, kad Živilė per mažai dirbo praėjusiais metais. Būtų uždirbus reikalingą minimumą ($6,000) ir jai būtų stimulą pervedę :))

Batukai ar "dusliarkė"?

Kadangi stimulas skirtas Australijos ekonomikai palaikyti, tai Vyriausybė ragino stimulo išmokas ne taupyti, o būtinai išleisti. Vartojimo skatinimas kitaip sakant.

Mes irgi iškart pradėjom mąstyti, kur gi čia tą stimulą išleidus: plokščiaekraniui televizoriui, galingam dulkių siurbliui ar Živilės batukams? :) Aišku viršų paėmė Živilės batukai. Jau ir nusižiūrėjo vienus. Bet...

Po mūsų pasivažinėjimo po dykumą smėlėtais keliais, pradėjo kaukti mašinos "dusliarkė". Nuvežam meistriukui - sugedus, reikia keisti. Tai vat ir apsispręsk dabar, kam tą stimulą skirti - grožiui ar būtinybei :))

Pabaigai...

Ačiū tau misteri Rudai (jei skaitai), kad rūpiniesi lietuviais Australijoje! O Lietuvoj ar Vyriausybė bent jau savo piliečiais panašiai rūpinasi? :))

7 komentarai:

Evaldas rašė...

O australai suvirinimo aparata turi? lietuviai dazniausiai suvirina :) ir sutaupo nemazus pinigelius :)

Linas rašė...

Tai kad sake, jau nebesuvirinama... Nors cia gali buti noras uzdirbti kuo daugiau pinigu (kaip Lietuvoje, taip ir Australijoje).
Planuoju dar keliems mechanikams parodyti ir paklausti ju nuomones. Tada kazka spresim - ar second-hand daliu ieskosiu ar kazka, nes moketi 30% masinos kainos uz dusliarke, tai gal siek tiek per daug :))

Vilmis rašė...

tai kad minimumo lyg nėra, kaip suprantu reikėjo bent 1$ uždirbti ir deklaruoti mokesčius :) Bet jūms kaip šeimai, kurioje tik vienas dirbantis, tikriausiai dar papildomas bonusas dar priklausytų.
http://www.centrelink.gov.au/internet/internet.nsf/ea3b9a1335df87bcca2569890008040e/c5baaebc63675e4eca25758c001da513!OpenDocument

Linas rašė...

Nea. Istatyme aiskiai nustatytos salygos: If your 2007-08 taxable income was $100,000 or less and you PAID tax:
http://www.ato.gov.au/corporate/content.asp?doc=/content/00178930.htm&page=1
O uzdirbant iki 6000 per metus jokiu mokesciu moketi nereikia:
http://www.ato.gov.au/youth/content.asp?doc=/content/39122.htm
Taigi bonusas nepriklauso :((

O tu gavai stimula? Kas nors dar is lietuviu Australijoj gavo stimula?

Vilmis rašė...

na, tu paprastai moki mokesčius, tik metų gale jei pasirodo jog uždirbai mažiau nei minimumas, tada tau gražina sumokėtus mokesčius. Pažiūrėsim ar kas iš studentų gaus.
O tai kaip su tuo vienu šeimos maitintojo bonusu? Būtų batukams :)
Čia aplink visi max gavo, nes niekas pernai pilnų metų nebuvo dirbęs.

Gintautas rašė...

Tai kiek gi gavai stimulo?
Pas mus stimulas mokamas jei pirkai kompa,interneta, buta su paskola ir tavo pajamos per metus yra daugiau nei vienas milijonas litu:). Jei rimtai tai jei sumoketas pajamu mokestis isnesa. Mes gaunam stimulus ir gerokai didesnius nei Ausiai. Tiesa musu valstybe yra prie bankroto ribos bet per paskutinius 5 metus mes ismokome gyventi sia diena. Linkejimas is stimuliuojancios Lietuvos Respublikos;)

Gintautas rašė...

Duslara. Lietuvoje bet koks naujas duslintuvas kainuoja niekinamai mazai, todel siulausi atsiusti ji laivu pas Ausius. Beje, kokia masina?
Jei kam idomu musu meistrai ismoko irgi uzdirbineti pinigus ten kur tik galima butu. Jau kuris laikas perkamu daiktu ir paslaugu kaina pavyksta sumazinti desimt ir daugiau kartu. Kapitalizmas susimaises krizes poveikiu. Akivaizdu kad krize padaro tokia itaka zmoniu verslumui kad jie kituose zmonese pradeda izvelgti avinus:).