sekmadienis, gruodžio 20, 2009

UGG batai

UGG batai arba Ugg’sai yra turbūt vienintelis daiktas apie kurį mano nuomonė ir visas išankstinis žinojimas atvykus į Australiją pasikeitė totaliai. Šiaip visa istorija ilga ir sudėtinga, bet į teisinius išvedžiojimus nesileidžiant, surašysiu viską trumpai.

UGG® Australia

1979 metais vienas Australijos surferis nuvažiavo į JAV ir ten užkūrė įmonę, kuri iš Australijos vežė ir JAV pardavinėjo ugg’sus. Biznis matyt jaunuoliui sekės gerai, nes 1995 biznį iš jo nupirko ‘Deckers Outdoor’ koporacija. O tada ir prasidėjo visas smagumas. Decker’iai užsipatentavo ugg’sus kaip prekinį ženklą - UGG® Australia, stipriai padirbėjo su batų marketingu (apavė jais visas įžymybes bei padarė juos prabangos preke) ir padavė į teismą visus Australijos ir paskui Naujosios Zelandijos gamintojus sakydami, kad jie gamina netikrus ugg’sus.

Tikri ar netikri ugg’sai?

Šiaip viskas kas pagaminta Australijoj ar Zelandijoj ir pagaminta iš tikro vietinio avikailio ir yra ugg. Toks yra bendrinis apavo pavadinimas. Australai siuvo ir siuva ugg’sus jau daugiau nei 200 metų ir sužinoję, kad kažkokia Amerikos korporacija juos už tai nori paduoti į teismą ir uždrausti savo batus vadinti, taip kaip jie visą laiką vadinosi, - apšalo. Pasak Decker’ių, – tikri ugg’sai yra tik tie, kurie yra paženklinti jų prekiniu ženklu UGG® Australia ir ... pagaminti Kinijoj, o ne Australijoj ar Zelandijoj...

Nežinau. Situacija turbūt būtų panaši, jei kas nors užsipatentuotų žodį "šaltibarščiai®" ir visiems lietuviams lieptų juos vadinti šalta raudona sriuba. Visos kavinės, kurios pardavinėja šaltibarščius staiga pasidarytų nusikaltėlės ir prasidėtų raganų medžioklė, kas pažeidinėja prekinio ženklo teises ir "šaltibarčius®" vis dar vadina šaltibarščiais :)

Gal pavyzdys ir ne pats geriausias, bet pakankamai aiškiai iliustruoja situaciją. Tai kas visą laiką buvo neatsiejama identiteto ir kasdieninio gyvenimo dalis, staiga pasidaro nelegalu, nes kažkas kažkokiu tai būdu sugebėjo tai užregistruoti kaip prekinį ženklą.

Save our Aussie Icon

Save our Aussie Icon kampanija prasidėjo, kai keletas vietinių gamintojų pradėjo bylinėtis su UGG® Australia. Teisinį procesą Australijos ir Zelandijos gamintojai laimėjo. Tikrai nelengvai, bet laimėjo. O po visos šitos istorijos nors kiek save gerbiantis ozis niekada nepirks ugg’su iš UGG® Australia. Niekada.

Netinkamus uggs’us apsimovęs nuo tikro Australijos patrioto gali net į dantis gauti. Turbūt dėl šitos priežasties UGG® Australia, visam Australijos ir Zelandijos regione neturi nė vienos firminės (flagship) parduotuvės. Aišku, jų batų nusipirkti galima ir daug kur, bet pagrindiniai pirkėjai yra turistai, studentai iš kitų šalių ir visi kiti, kuriems patriotizmas yra dzin.

Ugg batai yra cool ar ne?

Pagaliau priėjau prie esminio klausimo. :) Nusipirkau ir aš ugg’sus. Vieną šaltą žiemos dieną su jais ėmiau ir nuėjau į darbą. Jaučiaus taip visai gerai beatrodanti. Palaksčiau į susitikimus su klientais ir t.t. Po pietų darbo merginos mane pasikvietė prie kavos ir be užuolankų paaiškino, kad su šlepetėm į darbą eiti yra labai ne cool. Aš aišku bandžiau gintis, kad šalta, kad ugg batai yra Australijos nacionalio kostiumo dalis ir dėl to netgi galėtų būti prilyginti vakarinei aprangai. Ot ir ne. Australijoj ugg’sai yra nešiojami daugiausiai tik namie. Viešumoj juos nešioja tik vietiniai runkeliai, turistai ir švieži imigrantai, kurie atvažiuoja iš Europos su idėja, kad ugg’sai yra baisiai madingi:)

Vietoj pabaigos

Va tokia tat istorija. Madingi ar nemadingi, gražu ar ne - kiekvieno skonio reikalas. Bet jei galit, tai pirkit juos iš Australijos ar Zelandijos gamintojų. Siunčia juos ir į Lietuvą :)

O mylėti ‘Deckers Outdoor’ ugg’sus net rizikinga visai. Viena mergaitė anksčiau rašė blogą, kuris vadinosi kažkaip “love for uggs” ar panašiai. Į jį krovė nuotraukas žmonių, kurie gatvėse avi ugg’sus. O rašydama vis stebėdavosi, kaip žmonės gali būti tokie nenuovokūs ir nešioti ką nors kita, nei UGG® Australia batus. Viskas baigėsi tuo, kad teisininkų armija iš ‘Deckers Outdoor’, tą mergaičiukę padavė į teismą ir jos rašymas baigėsi...

P.S. Va jau ir Lietuvoje atsidarė UGG Batai parduotuvė, kuri prekiauja Australijoje pagamintais UGGsais.

13 komentarų:

sarune rašė...

hm Pasirodo ir Australai patriotai. Zinosim, kokios temos nelieciamos ten:)
Kaip bebutu butinai asiimk juos i Lietuva:
1.prireiks, nes cia tikra tikra ziema.
2.LT Busi TIKRAI MADINGA:)

Vilmis rašė...

Bet į LT tai gali drąsiai su uggs'ais važiuoti, bus pats tas per sniegą braidyti :)

Evaldas rašė...

CHA CHA CHA :)))))) oi negaliu :))))) oi geras :)))))) runkeliu batai :))))))) tu Zhivka cia Lietuvoje taip nekalbek :))))))))))) oi negaliu :)))))))))))))))))))))))))))))))))))) Cia itariu kazkas panasaus kaip musu vailokai :)))))))

Vaida rašė...

:)))
labai gera ir idomi istorija. Bet aš nesutinku su nuomone, kad dabar negalima jų pirkti/nešioti, nes kažkur jie tėra išmarketinguotas produktas. ir dar toks su neskaniu kvapeliu... arba, kad kitur jie nešiojami vienu atveju, tai kitaip jau - nene.. seriously, kam Australijoj reikia tokių šlepečių???
Aš nesivarginau ieškoti UGG su R ir nusipirkau ir sau ir vaikams iš puikios parduotuvės NEXT. Londonėj tiesa. ten toks rimtesnis padas man pasirodė, nekalbant apie tai, kad daug daug kartų pigiau. Ir man jie labai patinka tiktodėl, kad yra labai patogūs - tik šmurkšt ir viskas, ir net su basa koja - šilta... vaikam yra iš vis nepakeičiamas - lengvai užsimauna/nusimauna, viskas gerai su keltim (mano mažesniam vaikui problema batus nupirkt), patogūs ir šilti. Galėtų dar būti waterproof, tai išvis būtų super idealūs batai.. Tai tiesą sakant, aš gerbiu visus tuos patriotinius dalykus, bet šiuo atveju, man giliai dzin, ką galvoja kiti...

Zivile rašė...

Baik Vaida, taigi nesakau, kad ugg'sai blogai:) ‘Deckers Outdoor', mano galva yra evil, bet as visada jautriai reaguoju i korporacijas, kurios bulina visus aplinkui;)

o del ugg'su statuso, tai juokinga ir tiek. del kulturiniu, klimato ir patirities skirtumu ugg'sai AU turbut niekada negales buti kazkuo daugiau nei apavas, kuriuo triniesi apie namus. bet nuo to jie nepasidaro maziau patogus ar silti.
juk nuo to, kad kazkam treningas yra iseiginis kostiumas, visi treningai neprarado aktualumo:)

Anonimiškas rašė...

pagaliau!!!!
seniai reikejo apie tai parsyt, nes jau amne visi terorizuoja tuo klausimu - oas be jokios nuomones. dabar galesiu remtis tavaja :) aciu :)
astam.

Evaldas rašė...

nors siap pagalvojus ant lietuvisku vailoku uzdejus gelezini zenkliuka - "Vailokai-LT" jie irgi butu prikolni!! O jei dar ispuosti gelytemis, drugeliais ir nuspalvinti ivairiomis spalvomis kalioshus, tai atrodytu oi kaip stilingai!!!! D&G dzinsai sukisti i vailokus ..... Petruskevicius tikriausiai apalptu!! :)

Zivile rašė...

FK, as apie tai esu irgi galvojus:) visiskai realu, kad kazkam uzsiemus vailoku makeover'iu jie butu visai super reikalas:) visiskai ekologiska. is vietiniu zaliavu ir t.t. dar salia standartiniu vailoku man atrodo budavo tokie tiuninti vailokai vadinami "pensininkais". ten is vis geris. jie net uztrauktuka turi:))

Anonimiškas rašė...

Evaldai tu teisus.As apie juos esu skaiciusi taip pat.Matyt kai ideja pradeda skraidyti ore ji materializuojasi skirtingose vietose.Aliaskoje taip pat yra Uggsai.Siaip niekas negali pasakyti kur tiksliai jie sukurti.Bet as noreciau veiloku.Rimtai, tu is tikros siurkscios lietuviskos vilnos.As juos atsimenu is savo gilios vaikystes.Labai geras apavas kai salta.O dar kaliosai ant virsaus.Toks buvo lietuviskas variantas.Na gal koks musu dizaineris ir igyvendins tai.Nes man tos veltinio slepetes, nors ir grazios, bet po lauka valkiotis nelabai tinka.

zela rašė...

Del veiloku, tai jiems tikrai toli iki patogaus apavo: nera guminio pado, praleidus vandeniui.
Del spalvotu kaliosu nzn, bet guminiai batai aka 'wellies' 2009ais buvo labai populiarus UK muzikos festivaliu metu.
http://www.festival-camping.co.uk/pages/wellies.php

egidija rašė...

baltarusijoj , vienos parodos metu, kaip tik pardavinėjo kažkieno paminėtus vailokus spalvotus su gėlytėm ir visokiais ornamentais. puikūs batai pagyvenusiems arba šąlančias kojas turintiems kokioj kaimo sodyboj po namus šmirinėti. ir kaina buvo patraukli... gal man gailėtis pradėti, kad nepirkau... mėlynų su romaškom...

Evaldas rašė...

O Jus gyvi?

Zivile rašė...

paskutine naujiena is UGG gyvenimo: http://pipeline.refinery29.com/news/ugg_jimmy_choo_collaboration.php