šeštadienis, gegužės 02, 2009

Apie muses Australijoj

Nesijuokit. Čia labai rimta tema. Musių čia daug. Vien jų rūšių yra virš 6000. O koncentracijos niekas dar neskaičiavo, bet jei ieškant panašios patirties – tai kartais prie Lietuvos vandenų būna „moškių“ antplūdis. Australijoj jų tiek daug maždaug visada (išskyrus gal žiemą).

Ginasi nuo jų kaip kas išmano. Mosikuoja rankom, išsipurškia kuom nors, užsideda kepures su prie bryliaus priraišiotais vyno kamštukais ir t.t. Juokingiausia būna, kai reporteriai, kalbėdami kažkokia labai rimta tema, bando ignoruoti į burną ir į akis belendančias muses (žmonės sako, kad jos ten lenda ieškodamos drėgmės). Tada visa kitoj ekrano pusėj susėdus tauta užgniaužus kvapą laukia praris jis/ji netyčia tą musę, ar ne; bandys ją kaip nors „elegantiškai“ nuvaikyti, ar ne.

Aišku mieste musių mažiau. Bet vis tiek pakankamai, kad dėl to skaudėtų galvą:) Atsimenu, Vilniuj tas kelias užskridusias į penktą aukštą sėkmingai nukaudavom kokia tai po ranka pasitaikiusia spauda. Čia gi, tokių primityvių priemonių neužtenka. Turiu purškiamą nuodą, dviejų rūšių musmušius ir dar specialias užuolaidas pasisiuvau pro kurias į namus patenka tik gudriausios.


Šiaip jau bus greitai metai kaip gyvenu Australijoj, tai kaip ir išgyvenau visą musių raidos ciklą:))
Pavasarį jos baisiai greitos ir alkanos. Purškiamų nuodų niekaip nespėji ant jų užpurkšti, kadangi po žiemos, ryškiai prisimiegojusios iki valiai, jos beveik niekada netupi – tai iš musmušių irgi ne kas naudos. Vienintelis būdas - jas greitai išvaryti lauk. Ir būtinai greitai, nes nuėmus apsauginę užuolaidą musių balansas po vaikymo gali padaugėti ne mano nervų naudai:)

Vasarą prasideda „motininių“ musių laikas. Niekada nesidomėjau kokia jų kiaušinių dėjimo strategija, bet matyt ieškodamos TOS vietos (jas labai veža virtuvė ir maistas...) jos ryškiai apsižioplina su terminais. Kadangi jos dažnai tupi, tai jas teoriškai galima nukauti musmušiu – bet tai būtų didelė klaida. Iš jų (dėl pražiopsoto termino, aiškiai) iš karto išvirsta ne kiaušinėliai, o jau gatavos kirmėlės. Fuuuuuuu!!!!!!!! Gal porą kartų taip suklydau. Tada visaip žiaukčiodama ėjau valyti tų kirmėlių ir t.t Žodžiu jas purkšdavau nuodais ir tada viską metus įdėmiai sekdavau kur jos skrenda nusibaigti, kad iš karto galėčiau išmesti, bo mirus „motininė“ musė, kaip žinia dar nereiškia, kad iš jos neišlys kirmėlės. Šlykštu? Tai čia tik rašliavos. O aš net sausus prieskonius laikydavau šaldytuve, nes vieną kartą musę radau spintelėj. Veu.

Tada rudeniop pradeda lysti tiesiog standartinės musės, panašios kaip aš jas prisimenu iš Lietuvos:) Dėl vėstančių orų jos jau nebūna tokios super aktyvios, tai su jom gan nesunku susidoroti. Tinka visi naikinimo būdai:)

Ech. O dar porą savaičių ir jom iš vis bus per šalta. Man smagu. Galėsim taip maniakiškai nebesitvarkyti virtuvėj ir nebeslapstyti visko šaldytuve. Su Linu būsim vieninteliai liečiantys savo maistą;) Argi ne smagu?

2 komentarai:

viz3 rašė...

Užuojauta dėl musių.
Bet sunkią valandą prisiminkit, kad gyvenat oficialiai geriausioje pasaulio šalyje - http://www.prosperity.com/ranking.aspx:)

Zivile rašė...

kai cia neseniai paskelbe geriausius pasaulio miestus - zelandija "apdejo" australija. Oziai pyksta ir nebetiki reitingais. Bet situo gal tiketu:) Lengva tiketi, kai esi pirmoj vietoj turbut:)))