trečiadienis, liepos 09, 2008

Australija - internetinės apgavystės

Pratęsiant butų ieškojimo temą...

Gaunu vakar iš Živilės laiškelį į darbą su prierašu "kaip manai čia scam'as?". O ten iš nemokamų skelbimų portalo atsiųstas laiškas su super duper buto aprašymu bei nuotraukomis ir labai pigia nuoma.

Patrauklu, bet ir įtaru, o kuo toliau tuo įdomiau darėsi. Živilė sulaukė dar vieno ilgo ir graudaus laiško (nors nebuvo atsakiusi į prieš tai gautą), kaip buto šeimininkė nori išnuomoti savo seniai mirusių tėvų butą, bet negali jo aprodyti, nes pati dirba JAV kompanijoje ir dabar yra Londone ir dirba su klientu ten. "Kaip garantą" prisegė "savo" pasą, kad "matytume su kuo turime reikalą". Prasitarė, kad ieško labai tvarkingų ir gerų nuomininkų, kurie galėtų prižiūrėti "tėvų išpuoselėtą butą".

Aišku įdomiausia, kad tokiu pačiu adresu internete pilna paskelbta skelbimų su dvigubai didesne kaina. Ir kad butas yra naujame rajone, kur namai maksimum 2 metų senumo :) Aš dar pagooglinau vardą pavardę ir atradau tokią pačią mergaitę, kuri per tą patį nemokamų skelbimų portalą ieškosi auklės darbo. Tada dar patikrinau IP adresą iš kur buvo atsiųsti laiškai - Nigerija. Viskas aišku - scam'as, bandys apgaulės būdu išvilioti pinigus.

Buto nuomos apgavystės schema

Schema jaučiu paprasta. Apsimetė motina, kuri ieško auklės ir paprašė mergaitės ieškančios darbo atsiųsti paso kopiją. Ta nieko neįtardama išsiuntė. Visai suprantama. Tada susirado skelbimų su buto nuotraukomis ir perrašė viską į nemokamų skelbimų portalą už labai palankią kainą. Ir tada laukia atsišaukiančių naivuolių, kurie patikės jos istorija.

Norėjom išsiaiškinti tolesnę jų schemą ir Živilė dar parašė laišką prašydama atsiųsti anketą bei procedūras kaip viskas vyks. Anketą atsiuntė, bet su procedūromis nieko tiksliai nepaaiškino. Ech, labai norėjosi pažiūrėti kokią sąskaitą nurodys į kur siųsti pinigus. Nes jeigu Nigerijoj, įdomu kaip tada pasiaiškintų. Būtų dar viena graudi istorija? :)

Nusprendėm daugiau su ja nebežaisti ir neatsakinėti į jos laiškus. Živilė susisiekė su mergaite ieškančia auklės darbo ir informavo, kad kažkas naudoja jos vardą ir paso kopiją bei žada pranešti policijai, jei netingės. O taip norėjosi tikėti, kad mes esame per daug įtarūs ir čia tikrai bus super butas už super kainą...

Moralas - nesiųskite savo paso kopijų neaiškiems žmonėms, nes gali pasinaudoti jūsų identitetu. Ir netikėkite visais, kurie siunčia jums "savo" paso kopijas :)

6 komentarai:

Anonimiškas rašė...

O kaip su buto apžiūra? Nes aš kur susidūriau su scamu, tai siūlė pirma sutvarkyti popierius, nusiųsti jiems dokus, o tada jie iš UK atsiųs raktą nuo buto :)

Zivile rašė...

panasiai:)) pirma dokumentai ir cekis su uzstatu, o tada raktai:))

Anonimiškas rašė...

:) nu va :) o dar sako, kad mes esame blogi :)

Anonimiškas rašė...

quote: 'o dar sako, kad mes esam blogi' , bet mes ir esam :)

Andrius B rašė...

Živile galėtų laisvu nuo poilsio metu užsiimti internetinių apgavysčių išaikinimo verslu :) jUm puikiai sekėsi parišti ją.

Anonimiškas rašė...

xixi, tai turbūt ten ta pati persona, bet man nusibodo ten su ja susirašinėti, reikėjo rimtais pasiūlymais užsiimti :)