trečiadienis, vasario 20, 2008

Lietuviu "delegacija"

Per oficialu Vasario 16-osios minejima, garbes konsulas uzsimine, kad antradieni i Auckland'a atskrenda 30 lietuviu ir pakviete norincius ateiti i bara vakare pasikalbeti. Na kadangi Ignas is Dunedin'o dar nebuvo isvaziaves, nutareme su juo apsilankyti susitikime slapcia tikedamiesi, kad tas 30 lietuviu, tai kokios nors jaunos medicinos seseles istroskusios vyrisko demesio :))

Deja... Pagrinde pagyvenusiu zmoniu kompanija ir seseliu ne su ziburiu nerasi :) Is pradziu buvo fun. Grupes vadove uzsidegusi pasakojo koks ju keliones tikslas (kelione Olego Turchano pedomis), papasakojo kaip visus krate Auckland'o oro uoste, kviete kitus grupes narius pasisakyti bei isdalino gaireliu, atviruciu bei ivairiu bukletu apie Lietuva. Na gal senajai lietuviu kartai tai ir butu idomu, bet mums jaunimui, kiekviena diena sedintiems internete ir skaitantiems naujienas is Lietuvos, atrode siek tiek juokinga :)) Galiausiai grupes vadove uzsinorejo, kad pasisakytu kiekvienas NZ gyvenantis lietuvis - garbes konsulas, 8 metus gyvenanti lietuve, ponas Ignas ir ponas Linas. :) Is pradziu atrode kaip koks egzaminas - kur gimei, ka veikei, ka cia veiki ir pan. Bet veliau, vienos grupeles deka, viskas pradejo paneseti i politiku susiejima. Karts nuo karto paskaitydavau komentarus delfyje prie straipsniu apie emigrantus ir atrodydavo, kad tuos bjaurius ir apgailetinus komentarus ("valykit juodasikniams subines" ir pan.) raso vienas ar du zmones. Bet pasirodo tokiu Lietuvoje yra zymiai daugiau.

Pirmas signalas buvo, kai Ignas pasake, kad yra gimes ir auges Vilniuje ir sulauke komentaro - "tai ka kalbi lenkiskai?" Man paskojant, kad zelandieciu akcentas butu labai tinkamas musu suvalkams, vel nuo to pacio stalo atejo klausimas - "o nesijauciat, kad esate cia uzkampyje ir kad susigadinsit savo anglu kalba? Gal jau geriau vaziuoti pas seneli i kaima Suvalkijoj?" Per daug nesigincydamas pabandziau nuleisti klausima juokais, bet tada atsistojo viena ir sako - "as turiu 3 klausimus tau" Na na, galvoju. Kas cia dabar bus. "Kiek valandu per diena dirbi?" "Daugokai, apie 10-12" "Ka esi baiges?" Na va, ir jau aiski klausimu potekste - standartiniai emigracijos priesininku argumentai - dirbdami tiek valandu ir su tokiu issilavinimu ir Lietuvoje gali uzdirbti. Ir akurat, lygiai tokia pati isvada ir dar paaiskinimas, va as irgi 12 valandu dirbu ir galiu atvykti i NZ. Svarbiausia irodyti savo teisuma, bet kad paklausyti ka as pasakoju, tai ne motais. Niekad neminejau, kad mes emigravom su visam, niekad neminejau, kad musu tikslas uzsidirbti pinigu. Musu tikslas pamatyti pasauli ir igauti kitokios patirties...

Bet trecias klausimas pritrenke ir sugadino nuotaika - "o kodel tu kalbedamas vis naudoji "aaa"? Ar cia noras pasirodyti, ar kokia kita priezastis?" Kaip su slapiu maisu per galva! Aukoji savo laika, atvaziuoji i susitikima, stengiesi papasakoti apie NZ is kitos perspektyvos, o cia tiesiai sviesiai izeidineja. Bet kazkaip susilaikiau ir nepuoliau atgal, nes maciau, kad tik maza grupele tokiu, o kitiems visai idomu paklausyti ka pasakojam. Bet dabar kirba mintis, kad gal reikejo atsikirsti ir issakyti ka apie juos galvoju, tada butu ramiau ant sirdies :) Gal del to ir negrizta niekas i Lietuva del tokiu zmoniu ir tokio ju poziurio... Aisku paskui vadove paaiskino, kad ta moteriskele labiausiai nukentejo nuo NZ muitininku - labai daug kas buvo atimta ir ciut nepriverte susimoketi baudos, tai gal tas padare itakos ju nemeilei NZ. Na ir aisku nuvainikavo viska bei apramino siek tiek viena moteriskele, kuri prisedo paskui prie musu stalo ir graudziu balsu pasake, kad ji visai nepritaria tos grupeles issakytoms mintims, ir kad mes esame saunuoliai ir kad ji savo sunu irgi stumia pamatyti kuo daugiau pasaulio...:)

7 komentarai:

Linas J rašė...

O Nomedų daug atvežė? Dėl Nomedų gal iškęsčiau tokius kamantinėjimus, bet jei be Nomedų, tai gal neverta su jais Velingtone susitikt :)?

Anonimiškas rašė...

laimingi jus ten. 'lietuviu' pasiziuret - kaip i zologijos soda, o 'ka man daryt?', kai jie visur :)

Anonimiškas rašė...

Mano uosvis tik ka paskambino (zelandas) pranest kad mate Muza Rubeckyte per televizoriu... Oi kaip didziavosi kad ji lietuve kaip ir as... Oi kaip gyre kaip ji gerai groja... Nu fainas tas mano uosvis, ir lotynu kalba as jam padedant ismokau... Taip pat aciu ir Rubeckytei, kad ne tik savo, bet ir visu lietuviu varda pasaulyje garsina. :)

Jurga (zelandiete)

Vilmis rašė...

na tokio bajero apie lenku kalba neteko girdeti. Is kokio miesto ten ta "delegacija" atvaziavus buvo ?

bro1, o jus pries metus ir su kazkokia delegacija buvot susitike, ten ir panasiai buvo ?

Linas J rašė...

Na... gal ne visai tiksliai toks susitikimas ankstesnis buvo, bet kiek tai nebuvo pats maloniausias susitikimas, kurį galima įsivaizduoti.

Danguole rašė...

Lietuviai ir afrikoje lietuviai. Anksciau astriai uzstojusi savo tautiecius visada ir visur, imu keisti po truputi savo nuomone. Ziva, gaila, jog nepaleidai keleta spilku ju adresu ir nepastatei juos i savo vieta, pareplikuodama. Ach tu musu diplomate...

Linas rašė...

Danguole, Ziviles nebuvo tame susitikime. Buvau tik as su Ignu :?)