šeštadienis, balandžio 28, 2012

Įmonės steigimas Australijoje

Kol laukiu trečio pokalbio su Google nusprendžiau, kad jau laikas ruoštis atsarginiam variantui ir sukurti keletą svetainių, kurios neštų papildomas pajamas. Australijoje tam, kad užregistruoti "com.au" svetainę reikia turėti įmonės kodą (ABN). Tai paėmiau ir įsteigiau įmonę per 30 min :)

Teisybės dėlei reiktų paminėti, kad tai individuali įmonė (sole trader), bet tereikėjo užpildyti anketą internetu ir ABN kodas suteiktas akimirksniu - nereikia jokių pažymų, antspaudų ar notarų. Jei steigi individualią įmonę, kurios pavadinimas tavo vardas ir pavardė - tai ir mokėti nieko nereikia. Jei nori kito įmonės pavadinimo - reikia jį užregistruoti ir tas Viktorijoje kainuoja $85.50 trims metams.

Toliau viskas paprasta - gautos pajamos apmokestinamos pagal asmeninių pajamų mokesčio tarifą. Tai jeigu gauni atlyginimą iš darbdavio ir pelną iš individualios veiklos, viskas susumuojama ir pritaikomas mokesčių tarifas priklausomai nuo bendrų pajamų.

Šiuo metu asmeninių pajamų mokesčių tarifai Australijoje yra tokie:
  • pirmi $6000 - neapmokestinami;
  • nuo $6001 iki $37,000 pajamos apmokestinamos 15% tarifu;
  • nuo $37,001 iki $80,000 pajamos apmokestinamos 30% tarifu;
  • nuo $80,001 iki $180,000 pajamos apmokestinamos 37% tarifu;
  • virš $180,000 pajamos apmokestinamos 45% tarifu.
Ne individualios įmonės Australijoje yra apmokestinamos 30% pelno mokesčiu, taigi kol pajamos nedidelės, tol apsimoka turėti individualią įmonę. Bet kai pajamos pasiekia lūžio tašką, reikėtų pakeisti įmonės tipą.

Savaime aišku, jei individuali įmonė patiria nuostolį, tai jis sumažina tavo mokestinius įsipareigojimus ir tokiu atveju atlyginimas apmokestinamas mažesniu tarifu. Bet vienas iš mokesčių inspekcijos Australijoje (ATO) reikalavimų kuriant individualią įmonę yra pelno siekimas ir girdėjau, kad jei keletą metų iš eilės yra vien nuostoliai, ATO pradeda kapstytis giliau ir žiūri ar tu čia taip nebandai išvengti mokesčių...

Daugiau apie įmonės steigimą Australijoje, o tiksliau Viktorijoje, galite pasiskaityti Business Victoria svetainėje.

5 komentarai:

Andrius B rašė...

Skamba nuostabiai paprasta. Sekmės!

Anonimiškas rašė...

Įdomiai čia pasakojate. Nemanau, kad lietuvis toks apsukrus.

Asta rašė...

Dekui, trumpai ir aiskiai :)
As katik pati atsidariau ABN, po penkiu metu Au, issityrinejus viska aplink ir paprastas imones kurimo ir valdymo salygas. Linkiu sau ir jums sekmes :)

Tomas rašė...

O kada reikia aplikuoti del GST Australijoje?

Linas rašė...

Tomai, registruotis GST galima bet kada, taciau jei tavo apyvarta sieks/siekia 75,000 AUD per metus - registruotis GST butina! Tiesa, jei esi taksistas registruotis GST privaloma jau nuo pat pirmos dienos.