ketvirtadienis, balandžio 02, 2009

Krizė Australijoj

Jau nuo lapkričio (ir dar anksčiau) visi diskutavo: bus krizė Australijoj ar ne? Bus ekonomikos recesija ar tik šiaip viskas sulėtės ir nebus augimo tol, kol neatsigaus JAV? O ta krizė su visais padariniais ėmė ir atsitiko. Darbo skelbimų sumažėjo apie 40%. Nedarbo lygis šiuo metu virš 5.2% ir didžiausias per pastaruosius 31 metus. Aišku, su kokia šalim lyginsi, - Lietuvoj jis didesnis.. bet Australijoj panikos dėl to labai daug. Ko gero pirmas kartas, kai oziai daugiau šneka apie ekonomiką, o ne apie tai kaip lengviau ir greičiau numesti svorį  - praeitais metais jie buvo aptituluoti storiausiais pasaulyje ir tai kažkaip neigiamai paveikė jų savęs vertinimą:)

Va. O šiaip visas Australijos krizines temas galima būtų suskirstyti į kelias grupes.

Kaltinimai didelių kompanijų vadovams, kad jie uždirbdami milijonus atleidžia tūkstančius australų ir gamybą perkelia ten, kur tai kainuoja centus. Tuos vadovus vadina storom katėm („fat cat“) ir jei kuris neapgalvotai sutinka duoti interviu, – jį taip nulinčiuoja, kad turbūt net patys didžiausi PR‘o genijai situacijos pataisyti nebegalėtų. Tiesa, man vis kyla klausimų apie žurnalistų etiką, bet krizės metu tokie dalykai turbūt nelabai esmė – kažką kaltinti tai reikia? :)

Tada visi ieško bet kokių sprendimų ir receptų kaip iš tos krizės išbristi. Vyriausybės receptas: ekonomikos palaikymo planas – priklausomai nuo to kiek uždirbi ir kiek sumoki mokesčių – gausi kažkiek pinigų velykiniam apsipirkimui. Realus reikalas, kad ir mum kažkiek atseikės:) Ech, vien nuo minties, kad kažką gausi „nachaliavai“ darosi smagu.

Tada atsiranda vis daugiau spekuliacijų tema, kad reikia griežtinti imigracinius reikalus ir bent 40% mažinti į šalį priimamų kvalifikuotų specialistų. Čia turėtų suklusti visi, kurie planuoja nuo Lietuvos krizės bėgti į Australiją. Jokių sprendimų kol kas nėra, bet australai pasižymi tuo, kad idėjos ilgai nevalkiojamos biurokratiniais labirintais – jei stimulo poveikis bus mažesnis nei planuota, ir jei nedarbo lygis augs greičiau nei prognozuojama – negali žinoti kokie pokyčiai laukia imigracinėj politikoj.

Va. Tada visi, aišku, labai daug verkia kaip yra sunku. Visi vienas per kitą moko kaip taupyti ir kaip parašyti savo CV, kad jinai nors kiek išsiskirtų iš kitų šimtų pretenduojančių į tą pačią vietą:)

Dabar galėčiau parašyti kaip man sekasi ieškoti darbo tokiam kontekste. Nesiseka. Totaliai. Bet kažkaip iki šios savaitės nelabai pergyvenau. Nuo lapkričio išsiunčiau tik 18 gvenimo aprašymų – taip kad produktyvumu negaliu pasigirti. Tiesa, kelis siunčiau su tokiais motyvaciniais, kad net pati savęs vos neįsimylėdavau beskaitydama. Ir nieko. Viskas eina tiesiai į darbų dievo užpakalį. 

Bet šią savaitę negavau darbo, kurio tikrai tikrai norėjau. Pasirašiau dirbti net už per pusę mažesnį atlyginimą, nei kad laisvai gaudavau praeitų metų vidury, ir nieko. Kai paskambinau paklausti kodėl – atvirai pasakė, kad sunkmečiu įdarbinimo prioritetai skiriami vietiniams. Juolab, kad pirmą kartą per įmonės sukūrimo istoriją  yra pakankamai super kvalifikuotų bedarbių vietinių, kurie, norėdami neatsilikti nuo banko paskolų mokėjimo, pasirašo dirbti už minimumą. Va. Net apsižliumbiau. Nepratus pralaimėti gi. Ir staiga pradėjau labai parintis, kad neturiu darbo. Logika paprasta - masinė psichologija: jei visi sako, kad be darbo blogai, imi ir patiki. Aišku, išjungus TV ir neskaitant jokių naujienų portalų laimė nedirbti sugrįžtų gan greitai, bet negali gi žmogus gyventi kaip strutis, įkišęs galvą į smėlį...

10 komentarų:

aiduke rašė...

Sakot krizė....Tenka susitaikyti, kad mano projektas "Gyvenimo iškraustymas į Australiją" labai naivus ir atidedamas neribotam laikui....Ir šitas straipsniukas tai tik patvirtino:((( Kur tą gyvenimą reiks padėti?
Nedarbo privalumus jau įvertinau ir aš- tiek daug idėjų gimsta iš niekur , net darbdavių gaila -jie nežino ką praranda!

Vilmis rašė...

O tu ne vietinė ? Čia dėl to, jog turėdama tik darbo leidimą, o ne rezidento statusą, negali ploto nusipirkti ir neturi skolų ?

Anonimiškas rašė...

gyveni žmogau ir svajoji sau, kad ten, kažkur už jūrų-marių viskas gerai ir ramiai... o pasirodo ir ten pasaka pasibaigė.. linkiu sėkmės beiškant darbelio ;)

Zivile rašė...

nu Vilmi, as tokia pat vietine kaip ir koks tailandietis lietuvoj su darbo viza yra vietinis:))

o del issikraustymo i australija, - jei tai yra svajone - tuomet ranku nereikia nuleisti:) kai planavom zelandija, issiunciau virs 200 CV ir gavau gal tik pora atsakymu su "atvaziuok paziuresim". tokiam kontekste mano australijos darbo paieskos atrodo nepadoriai pasyvios:)

Unknown rašė...

sveikas, Linai,

na apie pokeri visada su malonumu skaitau,
kad tau korta eitu

aleks

Vilmis rašė...

na na, kažkaip netikiu, jog tau kas nors oficialiai išdrįstų tokį atsakymą duoti, ypač kai tau nereikia jokių darbo leidimų tvarkytis, kad galėtum dirbti.

Zivile rašė...

matosi, kad darbo neieskai:) nuolatiniai gyventojai visada turi daugiau teisiu nei kad tam tikru leidimu saly turetojai. ir ne tik australijoj. ir ne tik krizes metu turbut:)

Vilmis rašė...

neieškau ir žinau jog dabar sunkiai ką susirasčiau, nes man reikia darbo vizą daryti, bet su tavo popierine situacija, nematau jokio skirtumo nuo eilinio imigranto, ką tik atvažiavusio į čia. Vienintelės priežastis dėl ko atmeta cv, tai jog nesi dirbusi oz ir kad jau metai pertrauka nuo paskutinio darbo. Tai suprantama, jog kažkas gali pagalvoti, jei jau metus be darbo prasėdėjai, tai ir toliau gali sėdėti, o priimti tą, kurią ką tik atleido iš darbo :)

Zivile rašė...

oj, tik dabar pamaciau, tavo komentara:) taigi tie, kuriems mano beveik metu petrauka kelia problemu - ne nekviecia kalbetis:) Daugiau rasiau apie tuos darbdavius, kurie pakviete i is eiles 3 ar 4 pokalbius - proceso gale nusprendzia darba atiduoti kitam. Kadangi finalistu paprastai nebuna daug - dazniausiai pasako ir priezasti. O kadangi jau pora kartu girdejau argumenta "perku preke australiska" - manau, kad ir nemokslines, bet siokias tokias tendencijas izvelgti galima..

Vilmis rašė...

tai gal bijo jog po metų į kokį Londoną ar Dubajų pabėgsi, kai nesi visai pririšta prie tos OZ :)