antradienis, balandžio 28, 2009

Darbo pokalbiai, kai aplink siaučia krizė

Va taip va. Krizė. Ir kuo toliau, - tuo labiau. Toks jausmas, kad Australijoj optimistiškai nusiteikusių žmonių mažėja ne dienom, bet valandom. O kas susiję su darbais, tai kenčia ir tie, kurie ieško darbo, ir tie, kurie padeda jį surasti, t.y visokie įdarbinimo tarpininkai.
Džiaugiasi tik tie darbdaviai, kurie dabar renkasi. O rinktis yra iš ko:) Vienas jaunuolis interviu metu pasidžiaugė, kad renkasi darbuotoją iš 400 CV:)
Tokia situacija, aišku, koreguoja visas žaidimo taisykles. Dabar pirmas pokalbis retai kada būna „gyvai“. Ir retai kada darbdavys skambina tau. Dažniausiai parašo elektroninį laišką, kad pats pasiskambintum ir susitartum dėl pirmojo pokalbio. Tada paskambini ir paaiškėja, kad pirmas pokalbis bus telefonu arba „skype“. Jei telefonu, – irgi skambiniesi pats – dažnai „patogumo dėlei“ į mobilų. O kadangi aš taip atkaliau motyvacinius laiškus, kad pirmą pokalbį gaunu beveik visada, tai mano telefono sąskaita auga kosminiu greičiu:) Jei kalbiesi „skype“, - tada smagiau, tik reikia tvarkingai apsirengti iki pusės:)
Tada, per pirmą pokalbį retai leidžia užduoti klausimus. Atsakinėji tu. Labai aiškiai duoda suprasti, kad dabar renkasi jie, ir kad neapsimoka gaišti laiko „parduodant“ darbą tau. Krizė gi, vis tiek imsi, jei duos:)

O šiandien grįžau iš pirmo interviu „gyvai“ šį mėnesį. Tokia nostalgija seniems laikams pagavo, kad oj. Kažkaip šiek tiek jaudinausi, nes telefonu ta agentė skambėjo taip labai pasipūtusiai ir arogantiškai. Bet tada viena mano pažįstama pasakė, kad aš irgi esu pasipūtus, tai tokia su tokia turėtų gerai susibendrauti. Ir tikrai, - gerai pašnekėjom (ech vadinas tikrai esu pasipūtus:)) Moteriškė pasipasakojo, kad jos įdarbinimo verslas sunkiai beišsilaiko. Tai pačiai pozicijai žmonių ieško kelios įdarbinimo agentūros, o užmokestį už surastą galvą, gauna tik viena. O tų darbų tikrai nemarios.
Tiesa, sakė, kad jei noriu iš vis kada nors gauti darbą, turiu vėl pradėti ieškotis darbo reklamos agentūrose. Žinau pati. Laikas keisti karjerą žiauriai blogas. Bet kad aš atgal į reklamą baisiai nenoriu. Net pagaugai nueina nugara, kai pagalvoju apie nesvietiškai svarbius degančius projektus, kuriuos pamiršti vos pabaigęs. Fu. Bet, kaip sako, nespjauk į vandenį:) Nespjaunu... Bet dar kurį laiką pasikankinsiu siųsdama savo tobulus motyvacinius laiškus ne jiems:)
Taigi.. tęsiu bedarbystės odisėją Australijoj:)

15 komentarų:

Justas rašė...

Sveiki,
man kazkaip irgi australai vis raso, kad siuo metu nesiruosia nieko samdyt. Bandau pas reklamistus isidarbint.
Justas
(cia kur Linui rase)

Zivile rašė...

jo jo. siandien ta moteriske, pamacius, kad as zelandijos ogilviuose dirbau, papasakojo kad vakar is vietiniu ogilviu atleido 14 zmoniu. ir panasiai daug kur. arba nesamdo, arba atleidineja..

Justas rašė...

O tai kai jie raso, kad mano CV pasilieka, tai jie juokauja ar is tikro pasilieka? :)
As tai siunciau CV beveik i visas didesnes agenturas DDB, TBWA, McCanE, JWT ir t.t. Kol kas nieko :)
O kaip geriau, tiesiogiai ar per agenturas vietines bandyt ieskot?

Zivile rašė...

kai man raso, kad mano CV pasilieka, tai zinau, kad cia mandagus atsisveikinimas:) Bet tu turbut siunti ne tik CV, bet ir darbu portfolio, tai jei netycia prireiktu butent tokio darbu stiliaus - gal ir issitrauks kada nors:)
o del ieskojimo budo - manau kad tiesiogiai. Tavo vizos sutvarkymas + mokestis agenturai, kai aplink ir taip yra is ko rinktis, yra ne super derinys visuotinio taupymo kontekste:)
ir bandyk daugiau i vietines, o ne tarptautines reklamos agenturas ir daugiau i sidneju. Nepatvirtinti gandai sako, kad ten reklamos darbu daugiau:)

Justas rašė...

Jo portfolio irgi siunciu.
Nu ka bandysiu atakuot Sidnejaus firmeles :)
Dabar vos ne hobis pasidare siuntinet CV, jau koki 80 issiunciau. Bet ne tik i Australija ir kitur. Nors labiau noreciau ten kur sniego nebuna :) Nes 9 men greyscale ir poliarines nakties uzkniso juodai :)

Unknown rašė...

Labas, Zivile,
visu pirma, noriu pasakyti,kad be galo dziaugiuosi radusi Jusu su Linu blog'a. Fantastiskas rasymo stilius- skaitau issisiepusi. Plius labai informatyvu, idomu, su detalemis, apie kasdienybe ir ivykius - super.
Mes su draugu ketiname vaziuoti i AU mokytis MBA. Jei neapsunkinciau,labai noreciau paprasyti patarimu. Tokiu, kur nete neisbrowsinsi arba eisi per aplink. Galbut patogiau butu, jei parasyciau i privatu @? parasyk man, prasau vaiva.prnc@gmail.com arba surask skype aviava. Busiu labai dekinga! ;)

Andrius B rašė...

Sveiki,

Na su darbais ir LT analogiška situacija. Darbdaviai nori "patikimų", t.y. patyrusių ir net labai darbuotojų ir jiems visai jau nebesvarbu koks tu fainas ar kad visą gyvenimą svajojai būti vyrėju ir t.t. Bet kas žino... Stiprybės, jos dar reiks.

AB

Andrius B rašė...

Ir dar. Po pokalbių kai tavęs nepakviečia, tu net nežinai ko jiems reikia, kas netiko. Ir tai gerokai užpisa. Bet jau pasakytų: birka esi ir dar nieko nemoki, vis kažkaip aiškiau, nei mandagus mes pasiliksime ateinančioms kartoms tavo CV.

AB

Justas rašė...

Nu patirties turiu nemazai, bet kol kas netiko. Arba bijo kad neipirks :)

Zivile rašė...

Justui: Australijoj sniego buna:) Ir salta buna.. Siandien pvz pats salciausias rudens rytas per pastaruosius 53 metus: ryte buvo +2.9C.

Vaivai: parasysiu. Bet as absoliuciai nieko nezinau apie MBA studijas:)

Andriui: ech pasiilgau tavo snektos nerealiai:) o tu tipo i marketinga nebenori ir ieskai kitokio darbo?

Justas rašė...

Nu graziausia, kas cia per temperatura? Australijoj turbut net drabuziu nera skirtu tokiam orui :)

Vilmis rašė...

Justai, čia ir slidinėti galima :)

Justas rašė...

Tai jei vandens slidem - gerai. Tik ne sniegas, tik ne sniegas

Vilmis rašė...

Sniegas savaitgaliais, visai gerai :)
www.perisher.com.au

Danguole rašė...

nenuvertink agenturu. Jie CV-ikus taip svariai suraso, kad darbdavys pervarto juos per kelias minutes pasidejes ir viskas aisku. Taciau darbdaviui be abejones naudingiau idrbinti zmogu "is gatves" uzuot paklojus nemenka sumele agenturai. Bet uz tai jos ir is kailio neriasi tam, kad butum idarbintas. Zodziu, turbut sunku vienareiksmiskai atsakyti.