ketvirtadienis, sausio 29, 2009

Melburno paplūdimiai

Ech, pas mus nerealus karštymetis. Dieną virš +44C, naktį nukrinta kokį 10 laipsnių ir kitą dieną vėl tas pats. Per visas žinias tik ir trimituoja, kad tokio karštymečio Melburne nebuvo jau 77 metus. Per pramogines laidas visi labai linksminasi ir išbando pačius keisčiausius karšto oro mitus – pvz. ar galima ant įkaitusio mašinos kapoto iškepti kiaušinį ar vietoj barbekiu naudoti stogą:)) Medikai dirba iš peties, surinkinėdami perkaitusius iš gatvių, teniso kortų ir traukinių stočių (neatlaikę karščio vienas po kito nulūžta net naujausi traukiniai, o vargšai keleiviai ilgam įstringa stotyse). Gaisrininkai iš peties gesina aplink Melburną vis kylančius gaisrus.

Žodžiu vieninteliai užsiėmimai, kurie neprasilenkia su logika, yra sėdėti kondicionuojamam ofise/namuos arba bent dalį dienos praleisti paplūdimy, kur vėjas nuo jūros bent jau sukuria iliuziją, kad diena ne tokia jau karšta. Sakau dalį dienos, nes visą dieną praleidus lauke – net pats uoliausias tepimasis kremu ir atrodo besaikis vandens gėrimas nepadės išvengti odos nudegimo ir lengvos dezorientacijos laike ir erdvėj:))

Va. Tai ta proga parašysiu apie Melburno paplūdimius. Kaip žinia, mes gyvenam visai netoli St Kilda paplūdimio – įžūlios Palangos bobutės nuomą mūsų name drąsiai pardavinėtų kaip 100 metrų juo jūros ir nebūtų baisiai melagės – pėsčiom prie vandens nukabliuoji per kokias 10 – 15 minučių.

St Kilda beach
St Kilda beach

Šiaip St Kilda – jaunimo meka. Plotas vienam besideginančiam sumažėja iki minimumo tuomet, kai mokykloj ar koledžuose baigiasi pamokos. Tada jau šurmulys tęsiasi iki vidurnakčio ir vėliau. Kiek toliau – Elwood‘o pliažas – ten jis toks daugiau jaukus, šeimyninis, dar toliau Brighton‘o – ten daugiau renkasi aktyvaus pliažinimosi mėgėjai – daug vietos jėgos aitvarams ir t.t.

Žodžiu viskas būtų tobula, tik kad Melburnas yra įsikūręs ne ant vandenyno kranto, o giliau į žemyną, palei Philip Bay, didžiulę įlanką, tai banguoja juose tik tada, kai baisiai pučia vėjas, arba, kai praplaukia koks didžiulis laivas.. Norint rasti bangų, tenka apvažiuoti visą įlanką.

Porą valandų pavažiavus į vakarus pasieki Torquay, Jan Juc ir geriausiu Australijos banglentininkų paplūdimiu tituluojamą Bells paplūdimį. Porą valandų į rytus - ir atvažiuoji į Mornington‘o pusiasalį. Ach.. Čia su Linu traukiam ko ne kiekvieną savaitgalį. Banguoja visada, o pagal nuotaiką ar orus gali išsirinkti kur nori būti. Jei karšta ir žinai, kad vandeny mirkti teks daug – tada tiesiai į Gunamattą arba Port Sea.

Gunammatta beachPort Sea beach

Ten patruliuoja gelbėtojai – dėl to nereikia sukti galvos, ar bus kam tave ištraukti, jei vandenynas įsiurbs tave gilyn ar didžiulė banga užmes ant uolų:) Kad taip gali nutikti – nė kiek neabejoju – per atoslūgį išlipti į krantą kainuoja visai nemažai jėgų – tu į priekį, o srovė tave atgal. Dėl to ir maudosi visi daugiausia ten, kur yra gelbėjimo stotys.

Gunammatta lifeguards

Aišku, šiek tiek keista matyti didžiulį tuščią paplūdimį ir žmones susigrūdusius vienam taške, bet ką, jei nenori, kad skęstančiųjų gelbėjimas nebūtų tik jų pačių reikalas – asmeninę erdvę aukoji:)Va. O jei diena pasitaiko šalta (kartais išvažiuojant iš Melburno alpsti nuo karščio, o atvažiavęs pamatai, kad lysti į vandenį gerokai per šalta) tada traukiam į Rye ar St. Andrews paplūdimius.

Rye beachSt Andrews beach

Ten baisiai gražios kopos. Kiekvieną kartą truputį jaučiuos kaip Nidoj:))

Va. Tai tiek apie maudynes Melburne. Mielai dabar viską mesčiau ir nerčiau į vandenį, bet vien nuo minties kad po to reikės žiauriam karšty pumpuoti namo, norisi galingiau paleisti kondicionierių. Gal vėliau vakare:)

7 komentarai:

LS rašė...

Zivile, ACIU!
Ka tik turejau 10minuciu nuostabiu atostogu ;)
Stay tuned.

p.s. tavo ir turkiu derinys atrodo pritrenkianciai. :) 01.26 diena mintimis siunteme Jums pozityvios energijos kupinus linkejimus. Tik nesakyk, kad negavai...

Unknown rašė...

ech, kaip grazuuuu...:)p.s. galetum drasiai dirbti travel kanale :)

Anonimiškas rašė...

As esu dabar and pavyyyyyyyydo bangos!!!!

Anonimiškas rašė...

jei blogą pildai, tai bent jūsų rajone elektra dar nedingo :)

Zivile rašė...

nu ne. nedingo:)matyt musu rajone zmones dziaugiasi karsciu ir nejungia kondicionieriu:)))

viz3 rašė...

Paskutinėse nuotraukose matyti kažkokios tvoros. Aptvertos ganyklos ar šiaip privačios žemės sklypai?

Zivile rašė...

to viz3: nea, ten nacionalinis parkas, tai kad visi neliptu kur papuola ir neardytu kopu bei netrukdytu naturaliai vegetacijai - aptveria. O siaip dauguma australu pamise del gamtosaugos ir gana sventai laikosi visokiu draudimu ir t.t. As irgi vaikstau tik takeliais:) Bet daugiau del to, kad nuejus i "kaire" daugiau sansu uzlipti ant kokios nedraugiskos gyvates ar dar kokio nesimpatisko gyvio:))