ketvirtadienis, spalio 21, 2010

Nuolatinė Australijos viza - jau greitai?

Pagaliau, po beveik pusės metų kliančinimo ir zyzimo pavyko iš darbdavio išsiprašyti, kad išsiųstų savo dalį dėl mūsų nuolatinės Australijos vizos.

Kadangi yra susidomėjusių darbu Australijoje :) aprašysiu procesą plačiau, a vdrug pravers :)

Nuolatinė Australijos viza - Employer Nomination Scheme 121/856

Kaip sako pavadinimas, norint gauti šią vizą reikia susirasti Australijos darbdavį, kuris būtų tavo "rėmėju" arba sponsoriumi. Darbdavys gali sponsoriuoti:
  • kvalifikuotą darbuotoją esantį užsienyje, arba
  • kvalifikuotą laikiną Australijos gyventoją (tipo aš) 
Realiai susirasti darbdavį, kuris tave sponsoriuotų nematęs kaip tu dirbi, šansų mažai. Realiausia šią vizą susitvarkyti, kai jau padirbi pas tam tikrą darbdavį čia Australijoje. Betgi vėl yra vizos reikalavimai - turi būti tinkama viza (turistinė netinka!), pagal tą laikiną vizą reikia būti išgyvenusiam bent 2 metus Australijoje iš kurių paskutiniuosius 12 mėn turi būti išdirbęs pas darbdavį-sponsorių.

Vizos Procedūra

Visa vizos procedūra susideda iš dviejų dalių:
  • darbdavys aplikuoja dėl vizos nominacijos;
  • darbuotojas aplikuoja dėl vizos.
Šiaip nieko per daug sudėtinga (bent jau man), bet pagrindinis kabliukas su darbdavio vizos nominacija yra tas, kad darbdavys turi įrodyti, kad vietiniams australų darbuotojams suteikia apmokymus ir skatina juos tobulėti. Kur tau smulkios įmonės tokius turės? :) Tai teko mąstyti, kas gali tikti kaip apmokymai. Ir išmąsčiau - ogi, seminarai ir konferencijos yra puikus tobulėjimo šaltinis :))

Taigi apšnekėjom ir sutarėm, kad darbdavys surašys, kas kur važinėjo, kas ką darė, ir bus "puikioji!" kaip sako Darius :)

Laukiu savaitę, dvi, kaip nieko nėra, taip nieko nėra. Per daug spausti negaliu, visgi bosas, o ir ofise neapsireiškia, kad pagaut kur tarpdury. Tai bandžiau gražiais meilais ir deadline nustatyti, ir kitaip švelniai spausti, kol galiausiai pagavau ofise. O jis - "Taigi tu žadėjai parašyti tą Training Plan?" WTF?? Taigi visi likę darbuotojai dirba prie kitų projektų, aš net neįsivaizduoju ką jie daro! Na ok, parašysiu...

Tada dar viena kliūtis. Pagrindinis žmogus, kuris keliavo po visas konferencijas, išvažiavo 2 mėnesiams į Las Vegasą, į pasaulio pokerio čempionatą. Teko laukti sugrįžtant...

Taigi šiaip ne taip sukurpiau tą Training Planą. Tikėkimės imigracinė neprisikabins, nes jei pradės giliai kapstyti, gali ir nesuveikti :( Dėl tos priežasties pirmiausiai išsiunčiau tik darbdavio nominaciją šią savaitę. Tegu patikrina ir jei patvirtins, tai tuomet aplikuosim dėl savo vizos.

Šiaip iš principo galima siųsti dokumentus dėl vizos tuo pačiu metu kaip ir darbdavio nominaciją ir taip sutaupyti laiko, bet yra nemažai dalykų, kuriuos reikia susitvarkyti:
  • pasitikrinti sveikatą pagal tam tikrus nurodymus;
  • gauti neteistumo pažymas iš visų gyventų šalių (NZ ir LT);
  • netgi gali reikėti išsilaikyti anglų egzaminą IELTS, kuris vykdomas tam tikromis datomis
O kur dar vizos mokestis (2575 AUD)!? Tai nutarėm nerizikuoti...

Mes patys kaip ir neapsisprendėm iki galo - ar norim likti Australijoje, ar važiuosim kur kitur (yra minčių pasirinkti mini-pensiją ir išvažiuoti į pigią šalį pagyventi tik iš santaupų metus-kitus). Bet atrodo, kad Australija bus viena iš geriausiai besilaikančių šalių šiuos 10 ar 20 metų, tai atsarginis variantas su nuolatine Australijos viza visai praverstų :))

10 komentarų:

Asta rašė...

tai vel galiu pradet planuoti atostogas Australijoj, kaip supratau :)
astam.

Linas rašė...

Gal dar neskubėk... Kaip sakant, neperšokęs griovio nesakyk op! :)

Asta rašė...

Cia tipo jau ir vieno karto taves sveciuose uzteko??? ;)

Linas rašė...

Nea, cia tipo dar neaisku kada ta viza gausim ir ar gausim...:)

Vilmis rašė...

tai tipo yra pilnai laiko antram kartui apsilankyti, kol viso popierizmo rezultatas paaiškės :)

Dzeraldas rašė...

Sveiki,
klausimeli turiu,
gal kada teko girdeti, kokiu dokumentu reikalauja, kiek laiko uzima ir kiek doleriuku reikia bunant australijoje su turistine viza ten pat ja pasikeisti i studento viza?

buciau labai dekingas uz atsakyma
sekmes jums :)

Linas rašė...

Dzeraldai: nea, su tuo susidurti neteko. Imigracijos svetaine tavo geriausias patarejas :)
www.immi.gov.au

Anonimiškas rašė...

O kas per stebuklas ta mini-pensija?

Linas rašė...

Mini pensija, kurybines atostogos, tarp darbu... kaip pavainsi, taip nepagadinsi :) Tiesiog pagyventi metus-du sau, nesiparinant del darbo ar dar ko nors...

Linas rašė...

O beja, kas cia toks is Suomijos? :)