penktadienis, birželio 25, 2010

Valstybės perversmas Australijoje...

OK, gal ne valstybės perversmas, bet vyriausybės perversmas tai tikrai :)

Valdžia Australijoje

Valdė sau Kevinas Rudas Australiją ir net neįtarė, kad taps pirmuoju premjeru Australijoje, kuris neištempė nė vienos kadencijos. Ir buvo nuverstas ne bet ko, o moters! Taip, taip, Australija turi pirmąją premjerę moterį - Julia Gillard (Džiulija Gilard)!

Šiaip nebūčiau rašęs apie politika, nes nelabai domiuosi. Bet gan dažnai Australijoje keičiasi politikos lyderiai mūsų gyvenimo čia metu. Opozicijos lyderiai pasikeitė jau tris kartus. Nesiseka atgauti pasitikėjimo opozicijai - šast, slaptas balsavimas dėl pasitikėjimo. Kitas. Situacija nepagerėja - vėl balsavimas. Kitas. Trečiam kol kas sekasi laikytis, nes per daug pradėjo Rudo reitingai kristi...

Bet keista. Atrodo didžiausias stresas Rudui buvo susitvarkyti su pasauline finansine krize. Ir lygtais susitvarkė - krizė Australiją palietė mažiausiai. Aišku opozicija skalambijo, kad išleido per daug pinigų ir valstybė pirmąkart "nuėjo" į minusą (aš irgi gavau $900 :)), bet patys nieko doro nesiūlė, kaip ir ką reikėtų daryti.

Ir štai artėjant rinkimams, nepasisekus keliems projektams, Rudo populiarumas pradėjo kristi. Žmogelis nealaikė ir sustresavo - pasidarė control freak'as, pradėjo neadekvačiai elgtis, dirbtinai juokaudamas ir bandydamas būti "arčiau žemės", priėmė dar kelis nepopuliarius sprendimus, o gal tiksliau pasakius, užlipo ne tiems ant kojos (mokesčių padidinimas kalnakasybos įmonėms) ir vieną vakarą įtakingi profsąjungų vadovai pasiūlė Džiulijai "pasišnekėti" su Kevinu dėl vairo perleidimo :))

Kevinas dar bandė šakotis ir paskelbė, kad ryte darys balsavimą partijoje dėl jo pasitikėjimo, bet ryte persigalvojo (kad išvengtų gėdingo pralaimėjimo) ir atsistatydino. Kaip sakant - rytas už vakarą protingesnis :))

Ar Lietuvos valdžia taip galėtų?

Kai pažiūrėjom Kevino atsistatydinimo kalbą, mums pasidarė jo šiek tiek gaila. Taip susigraudino vargšelis, kad net ašarą nubraukė. Ar čia mums lietuviškas mentalitetas pasireiškė - gailėtis pralaimėtojų? :))

Bet šiaip nuostabu, ką gali stiprios profsąjungos (Australijoje valdžioje "darbiečiai" - Labor partija) ir politinė kultūra. Ar Lietuvoje sulauktume, kad partijai būnant valdžioje jos lyderis būtų pakeistas premjero poste iš vidaus? Jei jau verčiama valdžia, tai verčiama su visa partija...

3 komentarai:

Evaldas rašė...

Ne, mes taip nemokam.

Vilmis rašė...

perversmas yra gerai, o tai nusibodo važiuojant klausyti abiejų pusių reklamų per radiją.

Gintautas rašė...

Elementaru. Marketinginis zingsnis. Prekinis zenklas(siuo atveju labor partija) yra siek tiek patuninama -pakeiciamas logotipas. Kaip suprantu Ausiai megsta daznus logotipo keitimus:)... Kitu atveju butu alternetyva keisti visa prekini zenkla. Bet kas to nori?