šeštadienis, spalio 31, 2009

Kur gyvena Gumugenas?

Atsargiai krokodilai

Sako, kad pasauly iš viso yra 13 krokodilų rūšių. Gal. Bet 2 iš jų tikrai gyvena Darwine. Patys matėm.

Vieni yra drovūs, sąlyginai maži, užauga vidutininškai tik iki 1.5 metrų ir yra vegetarai. Minta visokiu planktonu ir žuviukais. Aišku, karts nuo karto pasitaiko, kad susimedžioja kokį vandens gyvnūną, bet į žmones niekada nesikėsina. Australijos aborigenai juos vadina gumugenais (Gumugen).

gumugenas per stiklaKažkoks baisiai gražus vardas sakyčiau. Beveik esu įsitikinus, kad kažkoks istorijos užmirštas gumugenas buvo krokodilo Genos, iš seno vaikystės multiko, prototipas. Gero charakterio, nepavojingas ir čiut nedrąsus veikėjas :) Kai kurie ekscentriški oziai gumugenus net augina vonioj. Kažkaip turiu nuojautą, kad kaimynams tokiu atveju yra totaliai dzin, kad tai vieni iš nepavojingiausių krokodilų Australijoj :)

Kitus krokodilus aborigenai vadina gingom (Ginga).

Ginga

Jei gumugenai mėgsta gėlą vandenį – gingom totaliai dzin kur gyventi. Gyvena jie ir sūriam vandeny ir gėlam. Dėl jų Darwine praktiškai nėra saugių vietų maudytis.

Šiaip žiauru – gyventi krašte kur nėra sezonų ir kur nuolat šilta/karšta, turėti nuostabaus grožio Timoro jūrą ir tobulus gėlavandenius šaltinius po šonu ir negalėti ten maudytis? Briedas totalus. O visus kurie galvoja, kad tai nesąmonė ir, kad gal nieko neatsitiks jei trumpam įšoksiu į vandenį atsigaivinti, dažniausiai suvalgo arba bent gerai apkramto gingos.

Šiaip gingos yra patys didžiausi krokodilai pasauly kartais sveria iki 1000 kg ir užauga iki kokių 7 metrų. Pakliuvus tokiam į nasrus, šansų išgyventi mažai.

Ginga - in your face

Šokinėjantis Ginga

Kai plaukėm su laivuku pasiplaukyti upe ir paspoksoti į šokinėjančius krokodilus – iškišau ranką su fotiku pro laivuko langą. Kapitonas taip užstaugė, kad kone apsižliumbiau. Taisyklė paprasta – jei esi krokodilų teritorijoj ir nori gyventi – darai viską, kad neatrodytum kaip maistas. O iškišta pro langą ranka krokodilo sensorius dirgina lygiai taip pat kaip raudona spalva bulių. Va taip va...

3 komentarai:

Unknown rašė...

na mieli tokie padareliai..o neteko sudalyvauti sou, kur galva i nasrus sukisa? :)))

Zivile rašė...

Baik tu:) Styvas mirė gi. Daugiau niekas Australijoj tokiais show neuzsiima:))) nors jau pradeda eiti garsas apie Styva II, bet jam dar toli iki Irwin'o ekstremumu:)

Vaida rašė...

wow. Mes tai važiuosim migruojančių paukščių stebėti :)