antradienis, gruodžio 23, 2008

Kalėdos vasarą

Kaip žinia, Kalėdos ir vasara – nelabai. Ir matyt, kad nesvarbu kiek metų praleistum pratindamasis prie idėjos, kad senis šaltis paplūdimy ir saulėj bekepanti eglutė yra visiškai kalėdiška ir normalu.
Man tai ne visai normalu:) Vis dar neįprasta akiai. Pjaunasi su visais mano vaikystės prisiminimais. Su visais tikrais Kalėdų kvapais ir t.t. Dėl to kai manęs klausia kaip švęsim pirmas Kalėdas Australijoj – sakau, kad nežinau. Bus atostogos ir tiek. Aišku bus smagios, su maudynėm, krevetėm ant laužo, net šliužukais ir aguonpieniu. Bet, kad visa tai galėčiau imti ir pavadinti tikrom Kalėdom – negaliu.
Taip, visi švenčių atributai yra.



Mieste vos ne ant kiekvieno gatvės kampo giedamos Kalėdų giesmės, centrinėj gatvėj stovi didžiulė eglė, kitose stovi mažesnės. Visos vitrinos papuoštos taip – kad norinčių jas detaliau apžiūrėti vaikų ir jų tėvų eilė nusidriekia ne vieną šimtą metrų. Pramogų centruose kas pusvalandį vyksta įspūdingi šviesos spektakliai, o centrinėj Melburno aikštėj kas vakarą du pantomimos aktoriai atverčia dar vieną Kalėdų kalendoriaus lapą. Nekalbu jau apie paprastus miestelėnus, kurie visų metų santaupas išleidžia kalėdinėm dekoracijom ir neįtikėtinam kiekiui lempučių:) Žodžiu šventinės nuotaikos – vežimu vežk. Bet to Kalėdinio jausmo, su kuriuo esu užaugus ir kurio taip ilgu, - nėra.



Va. Ir negaliu pasakyti, kad nesistengiau. Jausmas juk turėtų būti lengvai atkuriamas? Ot ir ne. Visą krūvą rankdarbių prigaminau ir nieko. Net kalėdinis vainikas, kurį sukurpiau iš kaimynų išmestos eglės (???) ir kelių už namo augančių tujų šakelių, gavosi šiek tiek sarkastiškas su automatiškai prilipusiu pavadinimu „Marija po vakarėlio“:))



O mamos atsiųstos nertos snaigės, nors ir labai gražiai tilindžiuoja ant lango – bet labiau primena užsilikusias, tikrų Kalėdų, kai jos buvo žiemą, dekoracijas.



Va taip. Kažkaip graudžiai čia viskas pasirašė, bet graudu tikrai nėra:) Nu nėra to Kalėdų jausmo, - tai nėra. Kitais metais matyt grįšim namo ir atsigriebsim už visas "prapliažintas" Kalėdas:)) O be to, net patys australai visą tą laikotarpį yra labiau linkę vadinti kvailu („silly season“) arba tiesiog atostogom, o ne Kalėdom:)

7 komentarai:

Anonimiškas rašė...

Galiu Jus paguosti - Lietuvoje taip pat Kaledines avasios nesijaucia. Kazkaip visi susirupine "kas bus kitais metais?" ir tas klausimas kabo ore. Nejucia ir pats pradedi galvoti apie taupymo akcijos "Suvalkija 2009" organizavima. :)

Anonimiškas rašė...

na, nera tai nera to jausmo - gerai pasakei :)

Linkejimai!
Jurga

Zivile rašė...

nu joooo. jau kuris laikas kaip zadu parasyti kaip ekonomine krize yra tiesiogiai susijusi su mano prailgejusiom atostogom, bet kazkaip ranka nekyla:) o tai ir sventinio jausmo gali po to nelikti:)))

Anonimiškas rašė...

yra yra tas šventinis jausmas, bet čia gal dėl to jog grįžęs dar nebuvau teliko įsijungęs ir laikraščių neskaičiau, nėr laiko jiems :)

Danguole rašė...

Labai pritariu. Kad ir kaip besistengtum, lietuviams Kaledos vasara -ne Kaledos.Kaip ten bebutu, su sventemis!

Anonimiškas rašė...

Na o ka gi mes svenciame ir vadiname Kaledomis? Jug svenciame Jezaus - Dievo Sunaus ir Gelbetojo Gimimo Diena. O kaip jums atrodo ar Betlejuje Izraelije tuomet kai Jezus gime buvo sniego, egluciu, lempuciu ir tt?... Visa tai yra zmogaus sukurta religine ir pasaulietine tradicija (ipatingai aguonpienis is slizikai) kas is tiesu nieko bendra neturi su sventes pagrindine esme.

Anonimiškas rašė...

tikrai ne visi svencia kaledas kaip religine svente:)

http://www.delfi.lt/news/daily/lithuania/article.php?id=19791511