penktadienis, birželio 01, 2007

Puse metu NZ

6 menesiai. Nei daug nei mazai, kai pagalvoji.. bet pakankamai, kad galeciau ivardinti, kas man yra Zelandija:)

Kalbant simboliais, tautos identiteto dalim ar kaip kitaip gudriai bepavadinsi, - Haka yra zodis, kuri daugmaz kiekvienas be dideliu dilemu susieja su NZ. Mano galva, tai pati unikaliausia maoriu saviraiskos forma, kuri tobulai persikele i siandienini gyvenima - be dirbtinio kvepavimo ar kokio kulturos paveldo fondo investiciju. Haka soka visur, kur reikia sekmes ar pergales, - pries varzybas, renginiuose, per gimtadienius.. net mano darbe pries Vodafono konkursa (aisku su didele sarkazmo ir juoko doze, kaip kad budinga reklamscikams, bet vis tiek).

Po hakos antru numeriu, o gal net lygiagreciai tuo paciu metu, eina 'all blacks' - zelandijos regbio komanda. Lietuviskais atitikmenim visi del ju eina is proto lygiai taip pat kaip del Zalgirio, kai jie daug laimi. Skirtumas tik tas, kad cia visada del ju eina is proto (mano kolege nesioja stringus su 'all blacks' atributika!) ir kai jie laimi, ir kai ne. Jei kas netycia nemate, pirkabinu Adidas reklamini klipuka kur 'all blacks' soka haka.


Hmmm toliau. Ant visu 'all blacks' marskineliu ir ju logotipe yra sidabrinis papartis. Dar vienas zelandijos simbolis. Ji stampuoja visur, kur netingi. Kas idomiausia, tuos uzstampuotus dalykus, patys mielai ir perka, ir naudoja. As gedimimo stulpu ar vycio formos auskaru, net gilioj emigracijos nenesiociau, o cia viskas ok. Didziuojasi ir gerbia savo simbolius kiviai. Tik mokytis ir mokytis.

Koru. Spirales formos elementas, kuris maoriams reiskia atgimima, gyvybes tasa ir pan. Turbut drasiai galiu teigti, kad didzioji dalis turistu grizdami is NZ ant kaklo uzsikabina koru papuosala is zaliojo akmens. Brangus tas akmuo, maoriai ji vadina pounamu. ir kiviai labai sentimentalus siuo klausimu. Panasiai kaip lietuviai su savo gintaru. O siaip grazu. Tikrai.


dar vienas is daiktiniu simboliu serijos yra paua kriaukles. Siuo klausimu susizavejimo is manes nebus, nes nieko baisiau nesu macius. Tu kriauklyciu pilni papludimiai ir jos atrodo kaip nuo grybelio nukrite perlamutriniu gariunu lygio laku nulakuoti nagai. fu. O jos yra baisiai unikalios, galima rasti tik zelandijoj, turi nerealu (???) perlamutrini svytejima, jas baisingai saugo visi kas tik gali. Jom kiviai puosia savo namus, juvelyrai kuria papuosalus ir jei tektu dalyvauti diskusijoj kas skaniau: austres ar paua - laimetu paua:)

toliau... kai prazysta pohutukawos - ateina vasara, o tuo paciu ir kaledos.. Juokinga siaip. Linas per puse metu taip ir nesugebejo atsiminti pavadinimo, gerai, kad tokiu atveju gali sakyti zelandijos kaledu medis ir visi zino apie ka kalba.


Zelandijoj yra vaisius, kuris drasiai gali vadintis nacionaliniu: feijoa. Velgi komplimentu nebus:)) Feijoa yra neitiketinai baisaus (velgi subjektyvu!) skonio dalykas. O cia visi alpsta. Balandis, geguze yra pats ju sezonas - tai visas ofisas apsiginklave saukstukais kiaura diena juos skaptuodavo (panaisiai kaip kiwi). Meiles kilme aiski: vaikystej kiekvienam kieme augdavo po feijojos medi. O man baisu. Mane vien nuo ju kvapo pykina.

kas dar.. hmm na ju paukstis kivis, kurio vardu jie patys save vadina. Paukscio nemaciau, nes jis naktinis, sentimentu jam nesuprantu (turbut kaip gandras lietuvoj). Sokolado parduotuvese pardavineja saldainius, kurie vadinasi 'kivio sudas'. Be komentaru.. nors kaip paziuresi, jei per sarkazmo prizme - tada super, jei per nacionalinio pasidziavimo - tada nesveika:)
dar zelandijoj visi nesioja flipflopus. Net dabar, kai ziema, nesioja. Tas mano galva keista, bet patogu:) nei kojiniu, nei batu reikia:) ir geria L&P limonada:)))


tiek apie dalykus, kurie man reiskia zelandija. Apie gamtos grozi nerasau, tai kiekvienos musu isvykos is miesto ditirambu objektas. Zemiau prikabinu musiskiu susukta klipuka apie NZ. Man patinka visai. Zelandija ir yra tokia, kokia ja ten parodo.


belieka atsakyti klausima: likti ar grizti..
norisi sakini su atsakymu sudelioti taip, kad pakeitus kableli pasikeistu visa jo reiksme: pasilikti nereikia grizti:)))
kad ir kiek besiskusciau savo darbu, per puse metu paaugau tiek, kiek lietuvoj buciau per gerus 2 metus turbut paaugus.
kad ir kiek galvociau, kad per mazai uzdirbu - lietuvoj galvociau taip pat.
kad ir kiek beniurzgeciau, kad noriu grazesniu namu - grazesnio vaizdo per langa dar neesu turejus. Siandien ryta atsikelus po kojom buvo rukas - visas vandenynas skendejo ruke.. atrode kad gyvenam ant debesio krasto:)
kad ir kiek galvociau, kaip man truksta draugu - pati geriausia vis tiek turiu salia.

Toliau seka visa eile dalyku, kurie yra cia ir kurie nerealiai veza. Ju daug (iki siol negaliu atsidziaugti, kad cia nera korupcijos skandalu ir nesirieja politikai!).

Bet.. yra dalyku, kuriu negali pakeisti vaizdas pro langa... nematyti kaip sensta tevai, nezinoti kuo is tikruju gyvena geriausia drauge.. kazkas tuokiasi, kazkas laukiasi, kazkas kraustosi i pirmuosius savo namus. Tie kazkas artimi zmones, kurie pradeda tolti. Skypas, meilas, blogas palaiko rysi, bet jis keiciasi - visom emocijom virtualiai turbut neimanoma pasidalinti. Kazkada vis tiek ateis laikas, kai reikes apsispresti: bandyti visom jegom islaikyti rysi ar ieskoti nauju. Ta dilema labiausiai nepatinka ir trukdo 100% cia isikurti. vat. Kokia isvada? siai dienai: apkeliauti visa NZ, pasiimti tiek, kiek galima is jos pasiimti, ir grizti namo. Gal ne tiesiai. Baisiai noreciau pagyventi kur nors azijoj:) bet grizti.

tiek is manes siam kartui. gero savaitgalio! mes turesim ilga:) pirmdieni salis svencia karalienes gimtadieni:))

4 komentarai:

Anonimiškas rašė...

Sveikia,

Baigiant mokykla pas mus buvo labai populiaru parasyti kokia gudria minti i albuma ir priklijuoti savo nuotrauka :) Visi turjo tokia nesamone. Vienas is klasioku parashe nuostabius zodzius !!!!
Draugu ishskirte negali nei laikas, nei atstumas. Draugus gali ishskirti, tik kiti draugai :))))

Neprisimenu ar as juos akiau per "gudbai" vakareli, bet tai tiesa!!!!
Bent jau mes su Asta Jusu tikrai nepamirstame ir nepamieshime!!!! Svarbiausia, kad Jus musu nepamirshtumete :)

Anonimiškas rašė...

Labas!
Labai labai aciu uz Zelandijos aprasyma! Laukiau ilgai, bet gavau toki, kokio ir laukiau :)
O kas del likimo - kad ir kaip skaudetu sirdi as balsuoju uz likoma dar bent 2 metams :)
Iki!
Ziauriai pasiilgau
Astam

Anonimiškas rašė...

Hey hey hey,
sveiki gyvi...
Buvau truputi apsales, kai suzinojau,kur nusigrudot- saunuoliai...

O i klausima likti ar nelikti, mhmmm, geriau padarykite kaip lektuvu bilietuose RETURN- "open date" :) Dziaukites sia diena ir tiesiog megaukites tuo, ka turite...

Svarbiausia, kad visa laika turite ta "bilieta" grizti atgal i LT :)



Sekmiaus,
Marko (www.marko.tinkle.lt)

Anonimiškas rašė...

aha, grįžk ant savo buvusios asistentės vestuvių :) ir šiaip.. kas lietuvą išgelbės, jeigu ne mes patys?