sekmadienis, gegužės 27, 2007

NZ puse metu! Lino pastebejimai ir ispudziai

Na ka, mes jau NZ puse metu! Ta proga pasidalinsime savo pastebejimais ir ispudziais. Siandien as parasysiu, kita savaite Zivile.

Viena is priezasciu, kodel rinkomes NZ buvo klimatas. Nors is pradziu siek tiek isgasdino ne toks siltas ir vejuotas oras, bet pripratus visai tai ko tikejaus. Vasara ne per karsta (+20-25), nes jurinis klimatas ir tas vejas visai gerai gaivina. Todel drasiai gali vaiksciot su marskineliais ir nei per salta, nei prakaitas zliaugia, kaip LT, kai jau geras oras pasitaiko :) Nors nuo saules kremus naudoti labai reikia. Kadangi nera taip karsta, nejauti, kaip nusvyli (zr. mano plikes nudegima :)) Ruduo irgi fantastiskas, net dabar oras isyla iki +16-18 dienomis, o pagal Lietuvos kalendoriu turetu buti lapkricio pabaiga. Argi Lietuvoj galetum vaikscioti su rudenine striukyte, po kuria tik marskineliai? Na aisku, kai jau lyja, tai jau lyja - vejas toks, kad skecio nenulaikysi, o jei ir nulaikysi, tai vis tiek liksi slapias, nes lyja horizontaliai :) Cia as aisku kalbu apie tikrus lietus, gal tiksliau audras, o ne tada kai krapnoja. Bet audru daug nebuvo. Kol kas atsimenu 3-4 tiktai ir kai sedi namie - tai jokio skirtumo :))

Kitas pasirinkimo kriterijus - palyginti pigus pragyvenimo lygis, lyginant su kitomis issivysciusiomis salimis. Pasitvirtino. 1 bedroom'o buta miesto centre galima susirasti uz 250-350 NZD per savaite (1 NZD = beveik 2 LT). Telefonas, internetas ir kitos komunalines islaidos 50-80 NZD per savaite. Butiniausios islaidos (maistas, buitiniai daiktai, niekuciai) dar apie 250 NZD per savaite. Viso iki 700 NZD per savaite. Aisku cia kastai neturint masinos ir be parkavimo. Bet vis tiek - nemanau, kad kur Londone gyvendamas padoriai centre isgyventum savaite uz 300 svaru ar Niujorke uz 500 USD. Galima nuomotis ir uz dar pigiau, kur nors uzmiestyje, bet tada reiktu gyventi su kambariokais ir nuosavame name, nes apartmentu pastatu toliau nuo centro nelabai ir yra. Siaip tai cia labai paplites gyvenimas su kambariokais ir pastoviai interneto saituose skelbiasi ir iesko kambarioku, bet kazkaip mes nepriprate gyventi su nepazystamais zmonemis ir dar nepribrendome prie kambarioku. Bet kas zino, gal kada ir pribresim, ypac jei rasim tobula buta/nama :)

Mazas nedarbo lygis ir tikimybe susirasti darba greitai pasitvirtino is dalies. Zivile gavo darba gan greitai (greicau nei per 1 men), o man dar ir dabar nepavyko susirasti darbo pagal specialybe. Teisybes delei galima butu pasakyti, kad darbo as ieskausi pasyvokai - negriebiu kas papuola, o ziuriu kas butu idomu ir kur galeciau atsiduoti darbui (as gi workaholikas). Bet pastebejau tendencija, kad neturint patirties kokioje nors srityje uzsienieciui yra sunkoka gauti darba. Mano patirtis gan specifine ir firmu uzsiimanciu panasia veikla, ka dariau as yra tik keletas ir tik viena pakankamai didele, kuri galetu svarstyti mano kandidatura. Taciau jiems siu metu nauju darbuotoju nereikia :( Visi kiti darbdaviai nori patirties toje srityje, kad priimtu darbuotoja is uzsienio. Cia dar krebzda mintis, kad NZ nelabai vertina patirti nuosavame versle, nes NZ savo versla gan lengva padaryti ir jis paprastai buna smulkus. Todel dabartiniame mano CV apie tai, kad as ikuriau savo versla ne zodzio - prisistatau, kad dirbau marketingo direktoriumi 8 metus. Nepadeda :) Parasiau ir i NZ krepsinio federacija ir pasisiuliau padeti, kaip esantis is "krepsinio salies". Uzsimine, kad gal kazkada bus kokiu perspektyvu, tai laukiu. :) Isidarbinau part-time Pub Poker direktoriumi ir cia kelis menesius organizavau pokerio zaidimus viename is baru uz dyka, bet baro menedzeriui nelabai atsipirko sis projektas ir dabar jau keleta savaiciu nieko nedarau. Laukiu kol agentura suras kita bara centre, kur galeciau organizuoti zaidimus toliau. Kalbant apie pokeri, tai vis kaskart nueinu i kazino ir losiu satelitinius turnyrus, kad papulciau i NZ cempionata, kur bus losiamos 1 ar kelios vietos i pasaulio cempionata Las Vegase liepos 6-17 dienomis. Gal siemet bus ne vien A.Tapinas tarp zaideju is Lietuvos, bet ir as? :)
Savo verslo dar kol kas nekuriu. Tikejausi, kad bus nemazai perspektyvu, kai NZ Vyriausybe pristatys nauja vizu programa sezoniniams darbams pas fermerius. Bet priimtos taisykles nuvyle - stengiamasi kaip imanoma iseliminuoti tarpininku vaidmeni sioje programoje ir pirmenybe suteikiama sezoniniams darbuotuojams is Pacific salu. Negana to, NZ vyriausybe susitare tiesiogiai su tu salu vyriausybemis, kad tos kuruotu sia programa ir padetu darbdaviams surecruitinti tinkamus darbuotojus. Tarpininkams beveik nelieka vietos pasireiksti :( I Amerika kiek supratau vietiniai labiau vaziuoja su Camp programa nei su Work and Travel ar H2B, todel norint pradeti si versla reiktu tureti patraukliu darbo poziciju zelandieciams. Taigi persimeciau and mokesciu grazinimo zmonems, kurie dirbo uzsienyje. Gaila, kad cia neveikia toks pats modelis kaip Europoje, t.y. bendradarbiavimas su vietinemis agenturomis neimanomas, nes ju kaip ir nera :) Tai reikia sugalvoti kaip paskleisti zinia apie save su labai mazu reklamos biudzetu. Daug analizes ir creative darbo :) Jei kas zino LT kompanija, kuri zada atidaryti atstovybe NZ arba jau su kuo nors bendrauja NZ ir kuri noretu tureti savo "akis ir ausis" NZ - nepabijokite pasiulyti mano kandidaturos :)
Taciau specialistams, kurie dirba didelese imonese (o ypac tarptautinese) ir turintiems patirties, kuri nera specifine - darba susirasti gan lengva. Ypac specialybems esancioms "shortage list'e" - inzinieriai, telekomunikacininkai, reklamos zmones always welcome :) Daugiau galima pasiskaityti http://www.careers.govt.nz/ , siek tiek info pasenusi jau, be vis tiek naudinga.

Tai tiek apie pasiteisinusius/nepasiteisinusius spejimus apie NZ. Dabar keletas kasdieniniu pastebejimu.
Muzika. Vyraujanti muzika yra rock'as/pop-rock'as. Beveik visos radijo stotys transliuoja ta pati. Susirasti kokios progresyvios muzikos sunkoka. Nebent savaitgali ir tai radau tik viena stoti. Bet jau pradejo i NZ vaziuoti dideles zvaigzdes koncertuoti. Mums tik atvykus buvo U2, cia visai neseniai Red Hot Chilli Peppers. Dabar nusimato Pink, Guns N'Roses, Gwen Stefani ir Christina Aguilera. Buvo ir kitokiu grupiu kaip Groove Armada ar Ginto numyletiniai Pet Shop Boys, bet kazkaip praziopsojau ta savaite, nes visai i Groove Armada nueiti norejau...
TV. Matome tik pagrindinius kanalus, bet uztenka - visi pagrindiniai naujausi serialai cia: Nusivylusios Seimininkes, Lost, Draugai ir pan. Politiniu rietenu per TV nera ir zinios atlieka savo funkcija, t.y. perteikti zinias. NZ matyt pamisusi ant sporto, nes sekmadieniais diena visi kanalai rodo sporta. Aisku ne vieno man prie sirdies, bet Andriui B. patiktu - motosportas, ralis, formule, po to golfas, na ir aisku ju megstamiausi - regbis, buriavimas, kriketas. Apie krepsini/futbola nera ne ko galvot, nebent isigytum mokama sporto kanala tai ten kartais ir NBA parodo bei futbola. Ziurint netgi sporto zinias, kitas sporto sakas ignoruoja. Atsimenu vienas net tiesiai sviesiai i eteri pasake, a krepsinis, tai as biski iseisiu, tu cia pabaik, o grizes pradejo lazdavotis, kokios juokingos krepsininku is NBA pavardes. Nelygis. :))
Zmones. Zmones nepikti. Jei eidamas gatve palaikai ilgesni akiu kontakta, tai praeidamas pasisveikina. Vienakart net pasimeciau. Stoviu vakare autobuso stoteleje ir eina pro sali grupele jaunuoliu, matosi isgere. As jau taip pasiruosiau gynybai (isugdytas refleksas) ir idemiai seku ju veiksmus, o tie pamate, kad i juos ziuriu praeidami sako "Hi, how are you?" :)) Siaip Auckland'as labai ivairiu kulturu misinys - pilna "siauruku" (mes taip juos su Zivile vadinam), kuriuos vietiniai vadina paprastai "Asians", nes neatskiria ne vieno :) Juoduku nelabai yra, bet yra maoriai, kurie atrodo tikrai gresmingi ir turi nemazai mases. Daugiausiai ju matem salia iejimu i klubus, tai visiskai nesinoretu su tokiais turet reikalu :)
Masinos. Dauguma pagyvenusiu ir gan brangios mano supratimu. Maciau tokia kaip mano Honda Jazz, kuria pardaviau uz 200 Lt, tai cia praso 1200 NZD. Absurdas. O ir kitos, kurias pardavineja, apdauzytais kampais, idauztos - niekas net nesivargina patvarkyti pries parduodami. Tikras sokas :) Aisku priezastis tam yra - juk sala. Be to privaziuoja daug turistu, kurie perka "pigias" masinas pervaziuoja Zelandija ir isvaziuodami vel parduoda tokiems patiems turistams. Ir nera kur senu masinu isvesti "i Rusija" ar pan. Nauju masinu aisku irgi netruksta, bet irgi su apdauzytais kampais :)
Maistas. Nieko kazko ypatingo ar egzotisko. Valgom panasiai kaip ir LT, tik naudojam daugiau svieziu darzoviu. Kainos irgi negasdina, tiesa, atkreipiau demesi, kad pomidorai palygint brangus cia - dabar 9 NZD uz kg. Truksta cepelinu kartais ar skaniu Pizza Jazz picu, bet baruose paprastai nevalgom. As gi sedziu namie, tai uzprasau Ziviles, kad parasytu, kaip daryti viena ar kita patiekala ir stengiuos paruost vakariene. Beda ta, kad kartais nezinai kada ji gris is darbo :( Jei jau sugalvojam kur iseit, tai dazniausiai einam i Food Court'a (ale vietines valgyklos), kur yra ivairiu virtuviu patiekalai (daugiausia azijietiski) ir matai ka renkiesi valgyt. Bet teko ir prabangiam zuvies restorane pavalgyt - buvau paskyres Zivilei pasimatyma :) Ir siaip zuvies zymiai daugiau valgom, nes nulekiam i zuvies turgu apsipirkt...
Alkoholio per daug nevartojam. Degtines lygtais tik per Naujus geriau, o siaip vis bandom surasti mums patinkanti vyna - ale kad cia labai jau megsta aromatizuotus vynus ir visi jie buna ko nors priskoninti, o mums labiausiai patinka pusiau sausas. Kol kas dar neradom tokio. :) Apie alu nelabai ka galiu pasakyti, bet kalbejau su vienu vokieciu, tai sakau kaip alus cia - sako sudas, tai vat tokia subjektyvi nuomone apie alu :)

Na jei dar turit kokiu nors klausimu apie ka nors, rasykit - atsakysiu kita tema arba komentaruose. O isvada persasi kol kas tokia - jei dar ilgai nerasiu darbo ar nepavyks cia uzsukti savo verslo, tai greiciausiai po kokiu 6-8 menesiu grisim i LT atgal. Pries tai apkeliausim pietine sala, gal dar suaplikuosim del Residence, kad galetume bet kada atvykti ir grisim i gimtaja sali pas sauniuosius draugus ir tevus :)

2 komentarai:

Anonimiškas rašė...

Perskaiciau analitini Lino darba apie gyvenima NZ. Galima butu persiusti i Kasatkinos (cia Zivile tuetu atsiminti) sociologini instituta :)
Ir labai laukiu Ziviles atsiliepimu - su daug emociju ir spalvu.
O siaip tai laukiu jusu griztant! Kad ir kaip ten jum ta Zelandija (o kaip suprantu patys dar nezinot kaip), man, grynai is savanaudisku motyvu, labiau patinka tureti draugus arciau :)
Asta M.

Anonimiškas rašė...

:) Nera ko ir pridurti! Kaip sakant telekomunikacininkai buvo isskirti :) tai nuvaziaves neprapulciau :)))) Linkiu sekmes!! Pasidek prie lovos tusinuka su popieriaus lapu, kartais nmiegant kila geros idejos!!!!
Sekmes!!!!