ketvirtadienis, balandžio 26, 2007

gydytojas Petras arba kaip smagiai ir greitai isleisti 66$

Zodziu po trecios nemigo nakties ir jausmo, kad mano plauciai nebenori daugiau su manim draugauti, paskabinau i darba, kad nebusiu ir isejau ieskoti gydytojo. Zelandijoj sistema paprasta - jei nemirsti arba kas menesi nemoki gana nemazu draudimo imoku - uz kiekviena apciupinejima ir pasikalbejima ligoninej reikia susimoketi. Tai va. Ateinu i ligone, prie kasos susimoku 66 dolerius, uzpildau kelias eilutes, palaukiu 5 minutes ir ateina gydytojas. Sako: Zivile, prasau uzeiti. Ieinu i kabineta, atsisedu ant foteliuko. Izangine kalba: esu Peter Morton, GP dirbu tiek ir tiek metu, specializuojuosi ten ir ten. Apsirenges akinamai baltais marskiniais, virsutine saga prasegta, kostiumines kelnes tobulai islygintos, tamsus pusilgiai garbanoti plaukai. Neriebaluoti. Atak. Toliau. Sako: ir kas tave priverte ateiti i ligonine tokia grazia diena. Pasipasakoju. Paklausia kokios mano medicinos zinios, priduria, kad imigrantai is rytu europos paprastai nusimano gerokai daugiau nei statistinis kivis (ryskiai perskaite tas kelias anketos eilutes, kurias reikejo uzpildyti!). Uztikrinu, kad gana gerai nusimanau. Is tikruju jauciuos gana isprusus, nes su Gintare (gimines klano med. guru) apie savo plaucius susirasinejau emailu. Sako, puiku - kuo daugiau zinom apie save ir savo ligas, tuo lengviau jas pergudrauti. Nepaisant mano menamo nusimanymo, viska aiskina taip detaliai, kad pasijuntu kaip biologijos pamokoj. Zodziu 100% demesio. Bet ne cia idomiausia.
Kai prieinam iki gydymo paskyrimo, is rankines issitraukiu kruva antibiotiku, kuriuos atsiveziau is Lietuvos ir sakau: kai ka turiu: gal tinka? Peteris aiskiai isgyvena trumpa soka, bet greit susitvarko ir sako: mes zelandijoj tokios praktikos netaikom, bet leisk paziureti. Pakuotes ima taip atsargiai lyg galvotu, kad viduj yra prastai supakuoti ebolos virusai. Aciu dievui, lotyniski vaistu pavadinimai suprantami visam pasauly - Peteriui akivaizdziai palengveja. Greitai suskirsto pakuotes i grupes, trumpai paaiskina vaistu seimu (!!!) skirtumus ir nusprendzia, kad vieni antibiotikai yra tobuli dabartinei mano buklei gydyti. Bingo. Tada atspausdina konsultacijos reziume su detaliom instrukcijom ka ir kaip daryti ir sako, jei iki pirmadienio nepageres mums reiketu dar susitikti. Aaaaa!! Jausmas kaip laimejus pasimatyma:) uz 66$:)

Va taip. Zodziu buvo visai fun. Labai civilizuotai. O diagnoze bronchitas. Dar viena tobula savaitgali reikes pratupeti namie. Dabar labai kyla noras viesai prisizadeti gyventi sveikai, grudintis, saziningai gerti vitaminus. Bet susilaikysiu:) nesiseka man su tokio pobudzio rezoliucijom:)

7 komentarai:

Anonimiškas rašė...

Greiciau sveik! Diiiideli linkejimai :)

sonia rašė...

je ne comprend rien à ce que vous dites

Anonimiškas rašė...

Uz GP paslaugas Zelandijoj moka visi iki vieno. Kainos labai skiriasi, pavydziui, pas viena GP susimokesi $66, pas kita tik $40, kitur gal net it maziau; kai kur vaikams iki 6 metu nereikia moketi nei cento, o kai kur nulupa $35. GP paslaugos teikiamos medicinos centruose, adresus galima rasti Yellow Pages, GP kainos yra skelbiamos District HEalth Boards'u internetiniuose puslapiuose. Ligoninese kai kur irgi yra GP, bet ten dazniausiai pakliuva ligoniai kurie ateina i Accident and Ememrgency, o kai nustato kad joks ten ne emergency nusiuncia pas GP kur reikia moketi (uz accident and emergency nereikia, taip pat ir uz visas kitas ligonines paslaugas (operacijas, gimdyma) nereikia jei esi NZ pilietis, rezidentas arba turi darbo viza ne maziau kaip 2 metams). Dauguma NZ gyvenanciu zmoniu sveikatos draudimo neturi.

Anonimiškas rašė...

pusssseserie, sveik!!

Anonimiškas rašė...

Labas Zivile!

Sveik ir ziureki saves :***

Ir atsargiai su tais gydytojais;)

Anonimiškas rašė...

Ei Grazuole,

Nedemonstruok kiviams savo krutines!!!!! Sveik!!!!!

Gintautas rašė...

o kur Linas dingo. Gal leidosi i kalnus ir uzsidare vienatveje:)?