trečiadienis, rugpjūčio 25, 2010

Rinkimai Australijoje - Patas!

Kaip žinia šį savaitgalį Australijoje vyko rinkimai. Įdomu buvo stebėti viską ir palyginti su Lietuva.

Rinkimų sistema Australijoje

Rinkimų sistema kiek kitokia nei Lietuvoje. Visų pirma, rinkimai yra privalomi visiems Australijos piliečiams! Jei be pateisinamos priežasties neateini balsuoti - laukia bauda. Pasak mano bendradarbio, kuris žino viską (kaip Gintas :)), Australijos valdžia nori parodyti savo svorį pasauliniu lygiu, nes 14-15 milijonų rinkėjų maždaug atitinka kitų išsivysčiusių šalių rinkėjų skaičių (Amerikoje tik pastarąjį kartą buvo žymiai daugiau rinkėjų).

Kitas skirtumas, kad kaip ir UK yra dvipartinė sistema - leiboristai (huh, darbo partija) ir liberalai, bet rinkimuose dalyvauja ir kitos partijos, kaip Žalieji, Sekso (!) partija, etc. ir nepriklausomi kandidatai... Kad didžioji partija galėtų paskelbti savo Premjerą, jiems reikia parlamente surinkti bent 76 vietas.

Rinkiminė kampanija

Rinkiminė kampanija šįkart buvo labai prasta - viskas pastatyta ant to, koks vienas ar kitas kandidatas yra blogas ir nieko nepasako, ką ruošiasi daryti gera Australijai. Kartais net nesupranti - reklama lygtais liberalų, bet šneka vien apie leiboristus :) Pirmąkart žmonės keikėsi, kad nėra už ką balsuoti.

Gerai, kad reklaminė kampanija šįkart buvo trumpa. Pagal taisykles, valdančioji partija paskelbia rinkimų datą, kai jau artėja laikas. Ir šiais metais Labor partija nusprendė rinkimus paskelbti kuo anksčiau, kol dar geri reitingai, tai kampanija truko tik 5 savaites.

Vienintelis linksmumas buvo žmonių iš pašalės kuriami filmukai. Kad ir šitas:



Rinkimų rezultatai

Rezultatai gana netikėti. Visi tikėjosi apyligės kovos, bet negalvojo, kad bus taip lygiai ir valstybės valdymas priklausys nuo 3 nepriklausomų ir 1 "žaliojo". Tai dabar vyksta derybos, kuri partija pritrauks nepriklausomus ir galės suformuoti mažumos vyriausybę. O kas bus, jei nesusitars? Pakartotiniai rinkimai!

Šiaip mano manymu, šiuo metu tinkamiausi valdymui yra valdančioji Labor partija, nors iš strioko pridarė ir prišnekėjo nesamonių ir to pasekoje prarado daugybę balsų, bet jie atrodo labiau kompetetingi nei dabartiniai Liberal lyderiai. Tie tai per visus tuos metus tik ir sugebėjo kandžiotis, bet nieko savo nesiūlė. Tas pats ir per rinkiminę kampaniją - tik įgelti Labor. Kažkas paskaičiavo, kad liberalai turėjo 25 rūšių reklaminius klipus iš kurių 21 atakuojama Labor ir tik 4 siūloma kažkas konstruktyvaus. Vienu žodžiu dominavo neigiamos/gąsdinančios kampanijos...

Na tikėkimės greitai viskas išaiškės su tais Australijos rinkimais ir vėl galėsim ramiai mėgautis gyvenimu be politikos :))

1 komentaras:

Anonimiškas rašė...

filmukas tai nerealus!!!