pirmadienis, rugpjūčio 11, 2008

Apie olimpiadą iš „down under“ perspektyvos

Pirmiausia turbūt reikėtų pradėti nuo ypatingų Australijos ir Kinijos santykių: pasirašytos turbūt visos įmanomos draugystės, prekybos ir t.t. sutartys; australų ministras pirmininkas tobulai šneka kinų kalba; po žemės drebėjimo Sičuano provincijoj ko ne kiekviena didesnė bendruomenė rinko pinigus ir juos siuntė nukentėjusiems – gal visa tai ir neatrodo labai daug, bet įtariu kiekybiškai įvertinus visas teigiamas žiniasklaidos žinutes Kinijos atžvilgiu – ji galėtų drąsiai būti paskelbta geriausia Australijos drauge. Visam šitam kontekste Tibetas ir kitos problemos, kurios nemažai daliai žmonių šiek tiek trukdo džiaugtis olimpiada – atrodo sąlyginai mažos.
Žodžiu australai mėgsta Kiniją, dievina olimpiadą, o vieninteliai plika akim pastebimi jų rūpesčiai yra aukso medalių kiekis, užterštumo poveikis sportininkų sveikatai ir tai, kad nepakankamai dėmesio yra skiriama dopingo ir kito blogio aptikimui. Sakyčiau, gana standartinis rūpesčių paketas:)
Dar australai dievina plaukimą. Šiandien viena spaudos apžvalgininkė piktinosi TV transliacijom: kam transliuoti kažkokį badmintoną, jei galima transliuoti plaukimą? O jei jau joks plaukimas tuo metu nevyksta – galima juk kartojimus transliuoti! Man, kaip krepšinio šalies atšovei, aišku šiek tiek keista matyti kaip plaukimo, o ne krepšinio žvaigždės reklamuoja javainių batonėlius, Lenovo kompiuterius ir t.t., kaip spaudoj analizuojami plaukikų, o ne Jasikevičiaus meilės reikalai... Bet kita vertus, dėl kitokio dėmesio pasiskirstymo pati olimpiada tampa turbūt gerokai įdomesnė:) Hmmm... man įdomesnė, o Linui techniškai sudėtingesnė:))
Turbūt geras mėnuo prieš olimpiados pradžią prasidėjo detalūs planavimai, ieškojimai ir galvos skausmas: pavyks ar nepavyks normaliai internetu stebėti rungtynes? Ką jau ten kalbėti apie nerimą - seksis jiems ar nesiseks? Ir ką jau ten kalbėti apie rungtynių žiūrėjimą su manim... Neslėpsiu, tikrai priklausau moterų kategorijai, kurios yra lengvai frigidiškos krepšiniui ir šiaip sportui.. Bet nieko. Viskas pavyko puikiai. Pirmąsias varžybas žiūrėjom per kažkokią kinų televiziją. Reklamos beveik nulis, kokybė tikrai padori, o vienintelis šiek tiek blaškantis dalykas – komentarai kinų kalba – nesuprantant nė žodžio gali pagalvoti, kad jie ten liaudies pasakas seka – komentatorių emocijos ir veiksmas aikštelėj atrodo nederėjo nė per plauką:))
Va taip. Tiesa, dar smagus pastebėjimas iš Olimpiados atidarymo. Komentatoriai apie kiekvienos šalies vėliavnešį buvo prisirankioję nemažai informacijos: apie laimėtus medalius, apie sportinę karjerą ir t.t. Eina lietuvių delegacija su Jasikevičium priešaky. Komentatorius ir sako: „o čia lietuvių krepšininkas. Labai laimingas vyras. Jis yra vedęs „Mis Pasaulis 1998”:))))

5 komentarai:

Anonimiškas rašė...

Didziausia beda, kad LT Olimpiada uzgozia Rusijos ir Gruzijos karas. Juk jie nuo musu per zingsni, ir tik rusams panorejus, mus nutrintu nuo zemes pavirsiaus. Per keleta karo dienu Pasaulis jokios pagalbos neistiese, siaubas... Tas pats, deja, butu ir mums. Man asm. olimpiada nublanko pries keletos tuksntanciu zmoniu zuti.. Sorris, gal ne i tema, bet labai liudna.

M.

Anonimiškas rašė...

Siaip reikia buti realistams - niekam mes pasalyje nerupim! tikslaiu nei mes, nei latviai, nei estai, nei kitos mazos tauteles. Jei matet filma "Uodega judina suni" (atrodo taip vadinasi) tai suprasite, kad 98% pasaulio gyventoju net nesugebetu surasti, kur ta Lietuva yra. O jei mus ir uzpultu, tai pagalba is NATO teoriskai ateitu po paros, nes greiciau niekas nesureguoti. O istikro, niekas ir nereaguotu. Gal dar lenkai pradetu saukti. Supraskite, kad cia ne karas, o zaidimas tarp Rusijos ir JAV.

Atsimerkim - nei as, nei kas nors is mano draugu apart moralines paramos NUKENTEJUSIEMS nieko daugiau padaryti negalime!

Anonimiškas rašė...

Olimpiada tesiasi! Paliaubos ivyko! :) Anyways, gruzinai po keletos metu is istorijos vadoveliu skaitys apie LT ir V. Adamkaus pastangas kara sustabdyti.

M.

Anonimiškas rašė...

tai kur dingot ?? nei bu, nei me is jusu!!!!

Zivile rašė...

pakuojames FK. Pakuojames. Ryt per 2 valandas turim issinesdinti is dabartinio buto ir susikraustyti i nauja:)) apie tai turbut parasysiu posta, nes pradedu stichiskai nebemegti kraustyniu ir su tuo susijusio bardako:)

o re: komentarai apie gruzija tai kaip... Univere kai kada reikedavo ta pacia istorine tiesa pateikti is skirtingu konflikto perspektyvu. Tai Gruzijos Rusijos karas is Australijos perspektyvos yra max 2 minutes eterio laiko. Lietuva turbut panasiai laiko skyre Zimbabves neramumams 2002 metais ar kada ten. Nei jie zino kur ta Gruzija, nei labai rupi... Pekino olimpiados auksas ir ziba labiau ir yra lengviau suvokiamas:)

Tada pasiskaitom delfi, lryta ir t.t ir Gruzijos karas kerta i pasirdzius, nes savo nepriklausomybes patirti projektuoji i Gruzija ir aisku, kad skauda. Be to viskas vyksta salyginai salia, o kadangi mes jau visada "zinojom" kokia ambicinga ir kietakakte yra rusija tai nuo to dar labiau prakaituoja pazastys ir dar labiau norisi solidarizuotis su visom nuo jos nukentejusiom salim.

Tada paziurim NTV zinias. Australijoj gyvena nemazai rusakalbiu, tai retransliuoja visai nemazus gabalus is federacijos TV gyvenimo. Ten Rusijos Gruzijos konfliktas yra pateikiamas vos ne kaip sakme apie engiamu rusu vadavima is piktuju gruzinu gniauztu. Atranda kare persauta "komsomolskaja pravada" zurnalista, kuris su asarom akyse pasakoja kaip pykcio perkreiptu veidu vienas gruzinas i ji sove, o rusijos kareivis ji uzdenge savo kunu ir po to nuo sautiniu zaizdu mire.. Aisku tam kareiviui po mirties suteikiamas ordinas, jo laidotuves retransliuoja net Australijoj ir mylek tu tuos gruzinus po to kai jie taip ziauriai su tais rusais elgiasi...

Tai tiek. Nesiimu nieko vertinti. Bet kaip visada turbut yra daugiau nei viena teisinga tiesa. Laukiam ir ziurim kaip viskas rutuliosis toliau:)